У селі Смолигів Луцького району ще напередодні виборів попередня влада роздала 300 гектарів землі.

Читайте також: На Волині Держгеокадастр роздав гектари землі з ймовірними покладами бурштину

Вже зараз керівництво Торчинської громади намагається з’ясувати, кому і як виділяли ці земельні ділянки. Адже серед розданих гектарів є людські городи, які позабирали у селян без їхнього відома й повіддавали іншим особам, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс», передає ІА "Волинські новини".

«Ми пішли 11 березня на земельну ділянку, якою користуємося 20 років, а наше поле – перелущене. Там у нас був сінокіс, бо тримаємо корову. А хтось вчепив дискову борону і земельну ділянку перелущив, – каже місцева жителька Ольга Притульська. – Посередині там стоять палки – це йде розмежування земельних ділянок. Ми прийшли додому, увімкнули комп’ютер і побачили, що ділянка, якою ми користувалися, – зараз у приватній власності в зовсім іншої людини».

«Нашу земельну ділянку було надано не мені й не чоловікові, а мамі, яка на той час працювала в Торчинському професійному ліцеї, – долучається Руслана Марушко. – До минулого року ми нею користувалися. У Смолигові таких, як ми, дуже багато, адже в той час там ділянки виділяли і працівникам сільгосптехніки. У них тоді позабирали городи й ніхто нічого нікому не повідомляв».

Загалом у Смолигівській громаді за місяць до виборів роздали 300 гектарів землі. Серед них значний шмат припадає на людські городи. Землю забрали в одних людей і віддали іншим. Хоча попередні власники були орендарями і зверталися до Смолигівської сільської ради з приводу приватизації цієї землі.

Друга ділянка, на якій роздали землі, – це 180 гектарів. Кілька років тому ця земля була в оренді в підприємства «Веселе-агро». Що цікаво: витоки цього підприємства – в Австрії, а власником аграрної фірми на Волині є такий собі Моріс Табасіні з міста Бал Харбор. Проте останні два роки, коли завершився договір оренди, її не поновляли, але поля засівали.

«Одна площа – 180 гектарів. У мене питання – хто там господарював раніше. Як я розумію, землю обробляли щороку, але в бюджет сільської ради дивним чином одних коштів не надходило, – зазначає голова Торчинської громади Юрій Кревський. – У 2020 році цю земельку роздали».

Серед тих, кому роздавали землю, є багато місцевих, серед них і атовці. Але конкретного списку прізвищ Торчинська громада не має.

До слова, усі люди, яким цю землю виділили, виготовляти земельну документацію пішли до однієї і тієї ж фірми. Підприємством «Сота нова» керує Юрій Суходольський, який ще в 2018 році працював у волинському Держгеокадастрі.

Зараз керівники Торчинської громади чекають, поки усі, кому виділили земельні ділянки, подадуть документи на сесію, і вже тоді буде ясно, чи смолигівська земля дісталася лише місцевим жителям.

Читайте також: У Луцьку виявили 25 гектарів незареєстрованої землі

Голова громади вважає, що такий аукціон небаченої щедрості, як влаштували перед місцевими виборами депутати Смолигівської сільської ради, є щонайменше нераціональним. Адже саме ця сільська рада прийшла у громаду з великими боргами.

Між тим, зазначимо, що дуже часто буває так, що землю виділяють на одних людей, а через короткий час вона незрозуміло яким чином опиняється у власності третіх осіб.

Саме так сталося в селі Буркачі колишнього Горохівського району. Там у місцевих позабирали городи, а потім землю розписали на осіб з різних областей по два гектари, заявивши, що це земля атовцям.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook