Представлення громадської платформи "Новий Нововолинськ" – організації, яка об’єднує активних громадян Нововолинська, відбулося 5 липня на території однієї з ресторацій у селі Будятичі Іваничівського району. 

Читайте також: Нардеп Гузь із шахтарями проти закриття шахт без публічної дискусії

Презентували громадську організацію народний депутат Ігор Гузь та його помічник-консультант,  двічі депутат міської ради, громадський активіст Борис Карпус. Під час заходу вони окреслили головні стратегічні цілі такого об’єднання та обґрунтування того, чому Нововолинськ потребує змін.

Головне, як зазначили спікери, потрібно не просто змінити обличчя влади, а, насамперед, стратегію розвитку міста, підходи у вирішенні сотень актуальних питань, запровадити нарешті прозорість та відкритість влади у роботі, комунікації з людьми, чого не спостерігається в місті ось уже чверть століття.

"Новий Нововолинськ" – це організація, що має дозволити активним людям, які мають свою позицію, ідеї, які хочуть змінювати своє місто – впливати на процеси в цьому місці. Ключова проблема – чверть століття містом керує одна й та ж людина, і саме стільки часу відчутна проблема в комунікації не тільки між мешканцями, між виборцями і владою, але і громадськими інституціями, розпочинаючи від ОСББ, ветеранськими спілками, організаціями, які займаються неповносправними дітьми. Владу сьогодні не хвилюють і проблеми безпритульних тварин.

У Нововолинську величезна прірва, коли достукатись до влади неможливо, бо вона забронзовіла, вона не чує, не йде на діалог, ставить перешкоди, а головне – не шукає партнера в цих організаціях, товариствах, середовищах, неформальних групах. Авторитетно заявляю, що присутніх на заході депутатів різних рівнів – від міської до Верховної, влада і нас не чує. Ми хочемо це змінити через 4 місяці", – сказав Гузь.

Головні тези презентації платформи "Новий Нововолинськ". Ігор Гузь:

"Новий Нововолинськ" має стати майданчиком, але позаполітичним, безпартійним, для активних громадян, які мали б можливість, інструментарій, площадку після 1 листопада комунікувати з владою. Ми запрошуємо до нашої команди активних, ініціативних громадян, які прагнуть змін у місті.

За чверть століття влада не тільки втратила здатність чути активних громадян, влада заюшилася в корупції, причому від глобальної до дрібної. Оточила себе людьми, з якими зручно розподіляти блага: комунальне майно, земельні ділянки, преференції у наданні бюджетних коштів.

Мене особливо бентежить у діючої влади – це страх. Страх, який вона десятиліттями поширює на тих, хто має іншу точку зору і за це  людей виникають великі проблеми. Так не може бути в нормальній європейській державі. Демократичність – це сприйняття іншої точки зору, це основа в тій країні, яка прагне бути членом ЄС, а це – Україна.

Не йдеться просто про заміну в мерському кріслі. Це – примітивно, недолуго і недалекоглядно. Наше бачення: зміна міського голови, команди виконкому – це зміна підходів, стратегії, це зміна в енергії, яка повинна бути присутня для досягнення серйозних результатів. І наша команда пропонує місто майбутнього для людей, які мають свою позицію і хотіли б з нами комунікувати.

Читайте також: Нардепи створили нове міжфракційне об'єднання у Верховній Раді "Велика Волинь"

Якщо проаналізувати рівень захворюваності на СНІД у Нововолинську, рівень злочинності – він один із найвищих в країні. Це ті проблеми, які повинна вирішувати міська влада. Можна сказати, що вони стосуються загальноукраїнських проблем, президента. Але Сапожніков на посаді пережив Кучму два терміни, Ющенка, Януковича, Порошенка, зараз він керує при Зеленському. І ситуація не покращується, а погіршується. Перспектива будь-якого міста – молоді люди, які дивляться вперед, а не живуть минулим.

Наша команда формуватиме стратегію Нововолинська – 2030. Моя суб’єктивна точка зору, що місто такої чіткої цілісної конкретної стратегії розвитку немає. Так, її важко сформувати, якщо говорити про десятиріччя. Але ми ставимо реальні цілі.

Вважаю, що у Нововолинську має відбутися революція в самоорганізації громадян.
Хороший приклад цьому – ОСББ. Звісно, влада має інструменти, ресурси, гроші. Але і люди повинні штовхати цього воза.

Повинно повністю перезавантажитися позиціонування міста на загал. Хотів би, щоб після листопада ми провели брендування міста. Люди повинні зрозуміти, чим Нововолинськ відрізняється від інших міст. Має зайти турист і над цим треба працювати.

Підприємства "Кроноспан", "Пан Курчак", олійно-жировий та ливарний заводи: хтось запитає, чи є проблеми в місті з екологією, чи смердить нововолинцям у різних мікрорайонах міста – так. Чи влада зараз вирішує ці питання, або запропонувала, як вирішити їх на перспективу — ні.

Вважаю, Європа вже давно дала відповідь на  всі ці питання: не треба закривати діючі підприємства, їх обмаль. І особисто я не ставлю завдання закрити будь-яке підприємство. Але привести до європейських норм кількість викидів, які шкодять людям – це треба робити. А цього в Нововолинську, на жаль, немає.

Нововолинськ повинен бути зеленим містом, не повинно бути жодної вільної ділянки, яка була б не озеленена. Це не складно. Треба знати, що ми хочемо, скласти карту озеленення міста, щоб кожен громадянин, депутат бачили її. Чи будуть вандали красти, ламати – так, будуть. Але ми не можемо зійти з цього шляху. Мешканці кожен рік мають відчувати, що місто стає все більш зеленим.

Наша ідея, щоб із листопада – у Нововолинську створити центр ОСББ, який має надавати всю методологічну, організаційну допомогу сотням об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Центр розвитку ОСББ повинен шукати додаткові ресурси.

Місто стикається з проблемою паркування. Одне з рішень – дуже просте: коли влада проводить ремонт і осучаснення прибудинкових територій за погодженням з мешканцями, просто треба розширювати місця для паркування авто і при цьому не прибирати зелених зон.

У моїй роботі і роботі моєї команди був пріоритет: два футбольно-баскетбольні майданчики у місті вже працюють, у Благодатному ми завершимо теж майданчик, зробили басейн у дитсадку №9. Побудований спорткомплекс спільно з Ігорем Палицею у центрі міста. Наша перспектива на 3-5 років, щоб біля кожної школи був сучасний спорткомплекс. І це реально зробити – баскетбольну, футбольну площадки, тренажери, столи для тенісу, бігові доріжки. Є вже такий досвід – спортмайданчик на території ЗОШ № 3 у Володимирі.

Можна багато говорити про інвестиції. Діючий міський голова лейтмотивом своєї компанії вбачає – повернення у минуле. Вільна економічна зона і підприємства, які з’явилися у місті - це успіх, але минулий. Хочеться чути на перспективу, як ми будемо воювати за інвестора. Головний механізм – прозорість, відкритість, готовність прибирати всі перешкоди перед інвестором, а не створювати їх. За останні роки руху в цьому напрямку немає. Бо треба їхати, пропонувати, просувати.

Борис Карпус. Головні тези виступу:

Нововолинськ – безпечне та відкрите місто


"Перше – має вирішуватися питання безпритульних собак. Як виявилося, для цього спочатку треба закрити смітники. Поставити баки, які будуть зачинятися. Разом з тим, ліквідовується проблема зі сміттям, яке розноситься.

Читайте також: Ігор Гузь: Уряд Гончарука тихцем перерозподіляє бюджетні кошти (відео)

Друге – камери відеоспостереження. У нововолинському відділенні поліції давно є карта, де їх розмістити. Досі нема установи, яка б їх адмініструвала. Людям потрібно показувати, що відеонагляд працює, давати до нього доступ.

Мають бути відкриті дані, на що витрачаються кошти міського бюджету і це має бути не табличка на 10 тисяч лінійок, а все читабельно. Має бути створена онлайн-платформа для взаємодії "Смарт сіті", про яку лише говорять 15 років", – розповів Карпус.

Місця для відпочинку людей

Нововолинськ рекреаційний – наша мета. У суботу та неділю нововолинці виїжджають, бо в місті немає де відпочити. Озеро та парк – це ті місця, які можна зробити красивими та доступними для відпочинку.

"Міський парк можна розбити на кілька різних ділянок для відпочинку, щоб задовольнити бажання людей різного віку: сімейний відпочинок, для дошкільнят, молоді і так далі. Якщо робити по два сектори за рік, через 5 років нововолинці отримають парк і культури, і відпочинку. Моя бабуся ще садила там дерева. Коли була жива, говорила, що пора їх подіти, бо вони задовільняють потреби лише ворон. У місті є ще сквер ветеранів за палацом культури, козлячий парк – потрібно розвивати ці місця, спільно з мешканцями", – розповів помічник нардепа.

"У Володимирі-Волинському буде також презентуватися подібна платформа. Територія Прибужжя має стати кращою, позбавитися радянських методів управління і совка", – сказав наостанок нардеп.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook