На КП «Луцькводоканал» активно вивозять мул з мулових карт. Через це в місті і навколишніх селах вчергове загострилась ситуація з неприємним запахом. На підприємстві зазначають, що роботи з вивезення мулу у величезних кількостях триватимуть приблизно до кінця першої декади липня.

Читайте також: Стара каналізація на проспекті Волі не причетна до смороду у Луцьку (відео)

Про це стало відомо під час оперативної наради у Луцького міського голови. Зокрема, мер міста Ігор Поліщук зауважив: у місті вкотре стали більш відчутні неприємні запахи, пише ІА Волинські новини.

«Ми знаємо, що проблема задавнена. Звичайно, вона комплексна. І вже надходять скарги з сіл, які не біля очисних споруд. Але ми не можемо відкидати те, що наші очисні є одним із джерел цих запахів. Хочу нагадати, що з початку будівництва очисних споруд жодних робіт там не проводилося», – зауважив він і звернувся до директора КП «Луцькводокананал» Віктора Гуменюка за поясненням.

Зі слів директора підприємства, зараз активно вивозять мул з мулових карт, через що й посилилися неприємні запахи. Саме залишки мулу – найбільша проблема очисних.

«Масштабне вивезення мулу останні 10 років було під питанням, вивозилося 8-10 тисяч кубометрів при потребі 40-50 тисяч. Мулові карти перевантажені. Торік вивезли 50 тисяч тонн – це дворічний резерв. Цього року вже вивезли 100 тисяч тонн. Загострення відбувається через те, що там працювали великі автотранспортні засоби, вивозився мул з очисних споруд . Активна фаза вивезення мулу орієнтовно закінчиться в першій декаді липня. Бо умови роботи складні», – повідомив він.

Читайте також: Через забруднення повітря Гнідавський цукровий завод призупинять або оштрафують

Віктор Гуменюк також зазначив, що на підприємстві відпрацювали алгоритм правильного утилізування мулу. Зокрема, ці відходи віддають як добриво за межі Луцького району, в колишній Маневицький район, щоб додавати на поля.

«Торік близько 10 мільйонів вклали в підтримку очисних, щоб вони могли приймати і очищати стічну воду, яка надходить з Луцька і навколишніх сіл. Ми відновлювали повітродувні станції і проводили всі підготовчі роботи до отримання кредиту. Наразі гроші залучили, вже тривають тендерні процедури, також розпочали масштабну підготовку до реконструкції очисних, бо роботи проводитимуться на працюючому об’єкті без його зупинки.

Торік, вперше за 47 років, очистили один біологічний ставок, там 1,5 метра вибрали мулу. Цього року почали додавати біологічні добавки в усі етапи очистки, щоб призупинити максимальні викиди в повітря», – пояснив Віктор Гуменюк.

Нагадаємо, для комплексної капітальної реконструкції очисних споруд у співпраці з Європейським інвестиційним банком КП «Луцькводоканал» отримало кредит в 11 млн євро на 25 років.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook