Депутати Рожищенської районної ради не прийняли звіт голови РДА Інни Гайворонської, вони невдоволені роботою очільниці у різних сферах, зокрема у тому, що досі не побудуваний стадіон.

Читайте також: Чим запам'ятались волинянам голови РДА, призначені Володимиром Гунчиком

У четвер, 29 березня, відбулася тридцята сесія Рожищенської районної ради. На сесію прибуло 26 депутатів з 34 можливих, передає Район.Рожище.

Одним з основних питань порядку денного сесії став звіт голови РДА Інни Гайворонської "Про виконання програми соціально-економічного розвитку та делегованих повноважень за 2017 рік".

Оскільки документ був озвучений перед громадськістю, у районній газеті "Наш край" та на сайті Рожищенської РДА, тому про досягнення місцевої влади за минулий рік Інна Михайлівна розповіла коротко. Звіт переважно складався з плюсів.

Основні моменти доповіді стосувалися економічних показників району, розвитку АПК, соціального захисту населення, освіти, медицини. Згадувались досягнення і у розвитку соціально-культурної сфери. Це, зокрема, завершення довгобуду – навчального закладу у селі Залісці Рожищенського району, там побудували дитячий садок.

Заслухавши звіт Інни Михайлівни у депутатів райради постало багато питань і критичних зауважень, на які голові РДА довелося відповідати досить довго.

Попри позитивні зрушення в районі, озвученні Інною Гайворонською, депутати вказали на недоліки та недопрацювання чиновниці.

Найбільше обранці рожищенської громади обурювалися щодо обіцяного будівництва на території дитячо-юнацької спортивної школи сучасного стадіону з великим футбольним полем, майданчиками для баскетболу, волейболу та біговими доріжками зі штучним покриттям. На їх думку, Інна Михайлівна, мала б в першу чергу перейматися долею цього проекту та тримати будівництво на постійному контролі.

Ситуацію зі стадіоном прокоментував голова Федерації легкої атлетики у Волинській області, керівник фірми "СпортЕлітБуд" Володимир Рудюк. 

"Чому припинились роботи на стадіоні? Почнемо з того, що було аж три тендери на будівництво. Перший тендер відбувся у липні 2017 року. Ми виграли по ціні, але він був скасований. Другий відбувся у серпні. Ми виявились єдиним учасником і він був відмінений, адже за правилами необхідно мінімум 2 учасника. Третій відбувся у вересні і ми виграли його, адже мали найнижчу ціну на роботи. Підписали угоду з Управлінням капітального будівництва Волинської ОДА. Ми почали роботи, але через те, що тендери затягнулись, то погодні умови не дали нам їх закінчити. 

Окрім того, були великі питання до самого проекту. Тому УКБ і проектне бюро уклали угоди про коригування проекту. Ми повірили, що все з проектом буде добре і почали певні роботи, хоча могли взагалі нічого не робити поки йшло коригування. Однак робота над проектом затягнулась до 26 грудня 2017 року. 

Нам запропонували розірвати договір і продовжити роботи у 2018 року, обіцяли, що ОДА виділить виділить кошти. Також запропонували, щоб замовником вже була Рожищенська РДА. 

Ми на 90% встигли зробити дринажну систему, щебеневу основу. Авансовий платіж ми повернули наприкінці 2017 року. Обіцяли, що буде новий тендер і виділені кошти.

Голвна причина, чому стадіон не добудований в тому, що Волинська ОДА чомусь не виділила коштів на цей об'єкт на 2018 рік! Ми закупили матеріалів для завершення робіт на 3 млн грн. Тепер вони просто лежать на складі. Нам залишилось місяць-півтора до завершення об'єкту, але ОДА не виділила коштів.

Вихід є – необхідно звертатись в ОДА з проханням знайти гроші на закінчення робіт. Окрім того, можна і відкоригувати проект, зробити його більш економічно ефективним. Ми з самого початку відзначали, що значно завищені і ціни, і об'єми на цьому об'єкті.

Шкода, що місцеві жителі через затягування з тендерами так і не отримали стадіон", – зазначив Рудюк.

Відзначимо, що вказаний підрядник щороку впродовд 5 років будує для Фонду Ігоря Палиці стадіони і футбольні майданчики для Луцьких шкіл та у районах. Цікаво, що жодного разу не було помічено таких великих кошторисів, який закладений для стадіону в Рожищах, а саме 7 млн грн. Подібні проекти раніше обходились в трохи більше 3 млн грн. Схоже, хтось з владних кіл мав намір "нагріти руки" на державних коштах.

Не оминули депутати "оброслих легендами" судових процесів з призначенням директора РД "Просвіта". Піднімалося питання й жахливого стану доріг в районі. А депутатка Раїса Кучмук зауважила, що у звіті зовсім не згадана співпраця з громадськістю, а співпраця з головами рад не зовсім відповідає дійсності, оскільки озвучено чимало нарікань.

Тому, коли справа дійшла до голосування, думки депутатів райради розійшлись – одні підтримали звіт голови РДА, інші утримались, а дехто взагалі проголосував проти.

З 26 депутатів "за" проголосували 17, "проти" – 4, "утримались" – 5, не голосували – 8. Отже, звіт не прийнято.

Варто зазачити, що минулого року обранці громади теж не підтримали звіт Інни Гайворонської, звинувачуючи її у закритті ряду шкіл в районі, той же жахливий стан доріг, нечесних бізнесменів, які орендують землі і не сплачують податків, та "санту-барбару" із призначенням начальника райвідділу освіти, внаслідок чого і лихоманило освітню галузь району.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter