У селі на Волині понад 200 школярів не відвідують навчання уже другий день. Адже, попри те, що обіцяли відкрити у селі нову школу, школярі й досі змушені навчатися в приміщенні, яке перебуває в аварійному стані. Мова йде про школу села Осівці Камінь-Каширського району. Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

Читайте також: На Волині діти навчаються у клуні: нова школа на замку

14-річна Олександра Іщик показує щоденник. За розкладом, каже, сьогодні мало бути 8 уроків. Школярка їх другий день не відвідує.

"Я робила домашнє завдання, думала піду в школу, але не пускають батьки".

Мати 9-ти класниці Олександри, та другокласника Володимира - Світлана Іщик каже: не пускає дітей на навчання, бо приміщення школи старе та небезпечне.

"Краще бути вдома. Почекати той тиждень два ніж ходити в ту аварійну школу де вікна побиті, стеля капає. Їжу довозять з сусіднього села холодну і голодну".

Світлана Іщик розповідає: з 2016-го у селі будують нову школу. Її мали відкрити цього навчального року. Сьогодні разом з іншими батьками жінка прийшла під будівлю старої школи на акцію протесту. 

Читайте також: В Україні зменшили держзамовлення у вузах майже на 10%

Людмила Тимошик, мама трьох учнів школи: "Зібралися тому що не відкривають нову школу, ми живемо обіцянками. Після нового року, у вересні. Ми поступилися, ми дітей пустили. А тепер, що ми бачимо? Ми повірили".

Ольга Іщик, бабуся трьох школярів: "Я ще в цій школі вчилася. І цій школі стільки років. Де ж таке може бути. Воно ж там валиться".

Разом з батьками на акцію протесту прийшли 30-ть працівників школи – каже директорка закладу Любов Дем’яник. Розповідає, навчатися у новій школі 235 учнів мали з першого вересня.

Любов Дем’яник, директорка школи с. Осівці: "Ми педагогічний колектив двома руками за те щоб відкрили швидше нову школу і підтримуємо в тому батьків, що діти повинні вчитися в належних умовах".

Керівниця школи показує один з 5-корпусів навчального закладу. Каже: 2013-го ці приміщення були визнані аварійними. У нині не діючому харчоблоці закриті вікна, спортзалу, каже Любов Дем’яник, у школі немає. У приміщенні, де харчуються діти, – залишки їжі, на стелі - грибок.

"От бачите, це літо було таке грозове, дощі, все це заливало. Ми ж не розраховували що ми будемо навчатися в цій школі, ми вже готовили себе до нової школи". 

Це нова, триповерхова школа. У ній 14-ть класних кімнат – розповів завгосп Михайло Леонець. На першому поверсі спортивна зала. Батьки оглядають харчоблок. Тут є кухонна техніка, проведені комунікації, встановлені умивальники та холодильник. Як розповів перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Михалік, вартість нової школи 75 мільйонів гривень. Роботи завершені на 96 відсотків. Сьогодні, каже, приїхав переконати батьків пустити дітей навчатися, поки у стару школу.

Олександр Михалік, заступник голови Камінь-Каширської райдержадміністрації: "Батьки повинні зрозуміти, піти на зустріч тому що це для діток. Повинні в школу ходити, а батьки виконувати свій обов’язок".

Будівництво нової школи, розповідає Олександр Михалік, профінансовано стовідсотково.

Читайте також: "Не хочу вчитися": українських студентів-медиків змушують складати американський іспит (відео)

Олександр Михалік, заступник голови Камінь-Каширської райдержадміністрації: "В чому наразі затримка? – В оформленні документів. Кошти є. Просто оформляється належним чином оформляються документи. Найближчий час, місяць два, будуть оформлені повністю документи і школа відкриється".

Доки батьки на акції протесту Олександра каже: робить завдання, які їй та іншим однокласникам передала телефоном вчителька.

Олександра Іщик, школярка: "Хочеться і далі вчитися тому мушу робити домашні завдання аби не забувати те що нам на уроках розказували".

Під час акції протесту присутні батьки проголосували за те, аби не пускати дітей на навчання до старої школи. Правоохоронців на акції не було.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook