В Узбекистані побудували карантинну зону на 10 000 людей. Будівництво зайняло 5 днів. Про це на своїй сторінці у мережі пише колишній депутат Верховної Ради Семен Семенкенко.

Читайте також: З Китаю в Україну прибув другий медичний вантаж: що привезли і куди доправлять

Екснардеп зазначив, що в Узбекистані усіх, хто прибувають з-за кордону поміщають в карантинну зону на 15 днів на на обсервацію. В Україні ж людям, які повертаються з-за кордону видається пам'ятка та береться довідка і підписка про самоізоляцію. 

"Чому може навіть Узбекистан, і не може Україна? Все більше і більше аналогій з 2014 роком. Ті ж відмазки: "Весь світ не готовий, не тільки ми". "Ми не тоталітарна країна, як Китай, у нас не можна так". "Не треба каламутить народ, а закордон нам потiм допоможе". "Не провокуй", – а за фасадом красивих слів, приблизно все те ж саме. Сотні тисяч людей заїхали в країну без будь-якого карантину, кількість хворих стрімко зростає, в лікарнях не вистачає найнеобхіднішого, страх, паніка. Нас відділяє від італійської стадії кілька тижнів і ці тижні – наше найголовніше багатство", – пише Семенченко.

Він пропонує українській владі перестати косити стрілки на "несвідомих людей", адже люди всюди однакові.

"Пропоную перестати сподіватися, що "авось пронесе". Це – малоймовірно. Пропоную перестати сподівався на те, що потім вони все "розрулять", знімуть брехливі фільми, (як зараз про події 2014 року), дадуть людям вигаданих героїв – самовідданих поліцейських і доблесних лікарів, зроблять винуватим природу, забалакають свої помилки. То в вас не вийде. За пандемією йде найжорстокіша економічна криза і соціальні потрясіння. І ця влада фізично может не дожити до можливості зняти свої фантастичні опуси. І не треба кивати на Китай, відсутність грошей і тоталітарну систему. Візьмемо приклад простіше – Узбекистан. ВВП на душу населення в два рази менше ніж в Україні. Що робить зараз Узбекистан?

Читайте також: Коронавірус продовжує атакувати Україну: за добу підтвердили 109 нових випадків інфікування COVID-19

Екстреними темпами будує п'ять сучасних спеціалізованих лікарень. Дві з них на 1000 ліжок. Екстреним порядком зводять два табори кожен на 10 000 ліжок, які здати в експлуатацію планують за п'ять днів. Для кожного пацієнта буде передбачений окремий "будиночок". Кожен лот, як два літаки. Між рядами будуть проходи. Вони призначені для пересування медперсоналу. Кожному громадянину – окремий будиночек з усіма умовами, тобто кондиціонер, телевізор, комунікації. Окремий комплекс буде для медперсоналу. Відзначається, що хворих в цьому комплексі тримати не будуть, так як неподалік будується окрема лікарня на 1000 лiжок. Всі перевірки будуть проходити в санітарній зоні. І якщо у когось виявиться хвороба, то його направлять у лікарню. Відстань складає більше 150 метрів. Всі, хто приїздить з за кордону будуть розміщуватися там в карантині на 15 днів. Не вистачить цих комплексів – Узбекистан побудує ще. За лічені тижні", – зазначається в дописі.

Семенкоченко пише, що всім хто кричить: "А при чому тут влада", пропоную заткнутися і задати собі просте запитання.

"Чому зміг Узбекистан, а Україна нi? Всім, хто кричить що ми "бідна країна", пропоную згадати кількість мільйонерів на душу населення, недавню купівлю маєтку в Європі за 250 мільйонів доларів і кількість квартир та люксових авто у українських топ-чиновників. А Президенту рекомендую пригадати, що він обіцяв йдучи на вибори. Поки ще є ці рятівні для людей тижні. Візьміться за голову сволочі! Хоча б з інстинкту самозбереження. Поки українці, ще більше глядачі ніж пацієнти", – закликає Семенченко.

Нагадаємо, що 27 березня перед пунктом пропуску "Дорогуськ-Ягодин" простягнулася черга з декількох тисяч українців, які хотіли повернутися додому. У хаотичній черзі ніхто не дотримувався дистанції, крім того, більшість людей була без масок. 

Читайте також: До Києва приїхав останній спецпотяг з Москви: усі деталі

"Уявіть що серед них є люди, які вже заражені коронавірусом. Потім вони розійдуться по всій країні і почнеться: родичі, друзі, покупки, втечі з карантину. Тому що це - люди! Паралельно інші люди по всій країні сидять вдома, а у нас публікується інформація, як Ганні Поліщук лікарня в Тернополі віддавала тіло батька на поховання. Вкрай важко було знайти хоч одного лікаря, поліцейського або чиновника, який би не побоявся підійти і допомогти. Просто винесли з лікарні в мішку і замкнули двері. А тепер збільште це на масштаб країни, і уявіть що у майбутньому померлих стало більше. А себе уявіть на місці цієї жінки", – пише екснардеп.

Семенченко зазначає, що влада такими діями ставить під загрозу життя мільйонів людей, адже українців, які повертаються з-за кордону відпускають по домівках.

"А тим часом, з усієї країни йдуть сигнали про те що медперсоналу не вистачає елементарного захисного одягу. Я не закликаю погано відноситься до цих людей. Ні в якому разі. Але, пропускаючи їх ось так, влада ставить під загрозу життя мільйонів людей похилого віку в самій країні. Температуру цим людям перевіряють? Всім? Так самі прикордонники кажуть що люди п'ють кінські дози жарознижуючого і температура вже не маркер. А скільки людей не має високої температури, але вже стала носієм вірусу саме в цьому натовпі? Навіщо позбавляти людей роботи, виводити в ефір міністра охорони здоров'я з заявами про "можливу катастрофічну кількість жертв", про "трупів старше 65" і тут же запускати неконтрольований потік людей із заражених країн? Звичайно ж українців треба пускати в Україну! Без всякого сумніву. Але ж це ж по іншому робиться!

Читайте також: В Італії моторошна кількість смертей від коронавірусу

Де досвід Китаю, Туреччини, Ізраїлю? Ну розгорніть ви польові табори, зріжте витрати на каральні органи і вкиньте гроші в інфраструктуру прийому та обсервації цього потоку", – пише Семенченко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook