Волинські фіскали спростували звинувачення депутата обласної ради у політичному тиску. Напередодні обранець громади Юрій Гупало в інтерв'ю одному з волинських видань заявив, що податківці відкрили кримінал на його дружину–підприємця з політичних мотивів. У ДФС такий факт заперечили. Окрім того, у відомстві спростували слова Юрія Гупала про те, що його дружина є найбільшим платником податків у Волинській області.

Читайте також: На дружину депутата Волинської облради – відкрили кримінал (відео)

5 березня цього року на фізичну особу підприємця Гупало Людмилу Василівну, яка займається перевезеннями, відкрили кримінал за статтею – ухилення від сплати податків. Після того, як журналісти "Аверсу" оприлюднили цей факт, чоловік Людмили Гупало, який є депутатом обласної ради від "Солідарності", у коментарі виданню Волинь24 заявив, що відкриття фіскалами криміналу на його дружину – це політичний тиск. Мовляв, це помста за те, що на одній із сесій він проголосував проти звіту голови ДФС. Окрім того, депутат заявив, що він і його дружина найбільші платників податків в області. 

У коментарі інтернет-виданню депутат зазначив, що податківці проводили на підприємстві його дружини планову перевірку діяльності за 2016-2018 роки. Він зазначив, що його дружина сплатила 7,7 мільйона гривень податків, а фіскали нарахували після перевірки їй 2 мільйона боргу. Як резльтат, відкрили кримінал і все це, на думку Гупала, з політичних мотивів.

Читайте також: Агітував у Ківерцях Савченко, а покарають директора будинку культури: хто відповість за незаконну агітацію губернатора

У ДФС відповіли на заяву депутата. Та зазначили, що при плануванні та проведенні перевірок ДФС керується законодавством, а не політичними мотивами. Окрім того, у заяві фіскалів вказано, що графік перевірок планується на кожен рік і оприлюднюється на сайті ДФС України. Дійсно на сайті ДФС знаходимо такий графік. У планах перевірок під номером 1850 – знаходимо Гупало Людмилу Василівну. Вона входить до другої групи платників податків – тобто в рік вона отримує більше 20 мільйонів доходу, але не більше 100 мільйонів.

Також у ДФС заперечили заяву депутата про те, що він і його дружина найбільші платники податків у Волинській області: "Підприємець Л. Гупало протягом 2016-18 років сплатила до бюджетів усіх рівнів 9,7 мільйона гривень платежів. Із цієї суми 5,3 мільйона гривень сплачено митним органам при ввезенні товарно-матеріальних цінностей на митну територію України.

Тобто, за вказаний період ФОП Гупало сплатила не більше 4,4 мільйона гривень податкових платежів. Для порівняння: за підсумками 2016 року на Волині зібрано майже 4,5 мільярда гривень податкових платежів, протягом 2017 року – понад 5,6 мільярда гривень податків, за підсумками 2018 року – понад 7 мільярдів гривень податків без митних платежів.

Тобто, податковий внесок підприємця Л. Гупало, яка за твердженням депутата чи не найбільший платник податків регіону, – лише 0,026 відсотка до загальних податкових надходжень".

А з приводу нарахування дружині депутата боргу у 2 мільйона гривень у ДФС зазначили, що без згоди Людмили Гупало вони не можуть розголошувати встановлені в ході перевірки порушення, які стали підставою до нарахувань. Якщо Людмила Гупало надасть їм письмовий дозвіл на це, то вони зможуть оприлюднити ці дані і довести, що це не політичний тиск, а реакція на порушення.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook