Судова влада під час президентства Петра Порошенко перебувала під контролем Адміністрації президента України. Про це розповів український юрист Андрій Портнов в ефірі програми "Злочин і покарання" на телеканалі NEWSONE.

Читайте також: "Захоплення влади" Порошенком, Гройсманом і Парубієм – ДБР почало розслідування

"Тотальна узурпація влади в судовій системі призвела до того, що інститути, які повинні бути незалежними – Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів – були зайняті особистими друзями заступника глави Адміністрації тодішнього президента Філатова або тими, хто з ним вчився, або, хто з ним працював, або тими, хто якось був близький до їх політичної команди. Вони сформували ці органи фактично по кожній квоті. Вони, вдаючи, що це незалежна судова система, не провели фактично жоден закон через європейську експертизу і, взявши під контроль ці органи, створили для суддів умови, при яких вони перейшли в пряме підпорядкування президентської Адміністрації ", – розповів Портнов.

Читайте також: Порошенко зі свитою "порохоботів" зіпсував агітацією знаменитий етнофестиваль

За його словами, п'ятий президент України застосував три механізму для узурпації судової влади.

"Це і вибіркова люстрація, коли цей процес був запущений, частина цих суддів АПУ сама врятувала. Адміністрація президента дала зрозуміти, що на одних поширюється люстрація, а інших вони можу врятувати. Судді почали масово ходити в АПУ, проводити переговори і реалізовувати позапроцесуальну політику, яку від них вимагав Порошенко. Крім того, була придумана процедура оцінювання, переатестації, коли все залежало від психолога. Якщо психолог вирішував, що людина не відповідала вимогам, то вона припиняла свою суддівську практику і всі знали, що на цього психолога впливав глава Вищої кваліфікаційної комісії. Також був передбачений механізм, завдяки якому Порошенко ліквідував суди. У зв'язку з цим практично всі судді виявилися прив'язані до волі президента і його адміністрації. Це призвело до того, що судді масово відмовлялися виносити рішення, якщо однією з сторін була влада", – поінформував юрист.

Крім того, він заявив, що як тільки в Україні з'явиться новий глава ГПУ, то він ініціює за фактом узурпації судової влади ще одне розгляд відносно Порошенко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook