25 серпня в Україні і в усьому світі відзначається кілька свят і пам'ятних дат. Серед них: День Шахтаря, День пам'яті мучеників Фотія і Аникити.

Читайте також: У Луцьку на День Незалежності урочисто вшанували Героїв (фоторепортаж)

У народі – Фотя Поветенний. Прикмети зможуть розповісти, якою буде погода, пише OBOZREVATEL.

День шахтаря

Шахтарі відзначають своє професійне свято щорічно в останню неділю серпня. Офіційно цю подію було затверджено в СРСР 10 вересня 1947 року. Перший раз День шахтаря відзначався 29 серпня 1948 року.

Цей день є важливим святом, відзначається концертами під відкритим небом і народними гуляннями. Також згадують тих, хто віддав життя цій нелегкій справі.

День пам'яті мучеників Фотія і Аникити, в народі – Фотя Поветенний

Мученики були родом з Нікомидії. Аникита, військовий сановник, викривав імператора Діоклетіана, який встановив на міській площі знаряддя страти для залякування християн. Правитель наказав мучити Аникиту, а потім кинути його тваринам, проте лев пестив святого. Всі інші знаряддя тортур постійно ламалися і виходили з ладу, навіть олово охололо.

Тоді племінник мученика Фотій звернувся до царя з проханням повірити в єдиного Бога. В результаті їх прив'язали за ноги до диких конів, але святі залишалися неушкодженими, після цього не постраждали в гарячій лазні. Діоклитіан велів розпалити величезну піч, в яку вступили натхнені Аникитою і Фотієм християни. Так вони всі й померли з молитвою на устах.

У народі було прийнято цього дня прибиратися на повіті, де зберігалися кінські упряжі, борони і сохи.

Прикмети 25 серпня

Іній вранці – буде добрий врожай озимих наступного року.

Дощитиме – бабине літо буде коротким.

Тепла і ясна погода – до врожаю білих грибів у лісах.

Молодий місяць на небі – до поривчастого вітру.

Кішка довго миється – до тепла.

Жаби голосно квакають – до дощу.

Що не можна робити 25 серпня

Давати дитині їжу через багаття заборонено, інакше виросте злодієм. Також цього дня не можна сваритися, влаштовувати гучні вечірки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook