Глава Міністерства енергетики Російської Федерації Олександр Новак запевнив віце-голову Європейської комісії Мароша Шефчовича в готовності Москви постачати газ до Євросоюзу через Україну після 2019 року.

Про це ТАСС повідомила представник ЄК Анна-Кайса Ітконен за підсумками їхньої телефонної розмови.

"Він (Новак) висловив готовність Росії здійснювати безперебійні поставки природного газу в Європу через Україну після 2019 року", – сказала вона.

Читайте також: Тіньова схема Фірташа з "Волиньгазом" може зазнати фіаско

За її словами, Марош Шефчович "наголосив на необхідності збереження комерційно вигідних обсягів газу, що поставляється українським маршрутом". "Він також знову заявив про необхідність пошуку рішень відповідно до Стокгольмського арбітражу і готовності взаємодіяти з обома сторонами як на двосторонній, так і на тристоронній основі. У цьому контексті після двосторонньої зустрічі "Газпрому" і "Нафтогазу" можуть відбутися подальші контакти", – додала Ітконен.

Як відомо, Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних спорів між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" має доплатити НАК $2,56 млрд.

Зі свого боку, "Газпром" підтвердив, що має виплатити НАК "Нафтогаз України" $2,56 мільярда за рішенням арбітражу в Стокгольмі.

Водночас "Газпром" відмовився почати в березні поставки газу для НАК "Нафтогаз України" і повернув внесену передоплату, наполягаючи на необхідності підписання додаткової угоди до чинного контракту на 2009-2019 роки.

"Укртрансгаз" заявив, що "Газпром" від початку року не виконує технічні умови, подаючи газ до українського кордону із заниженим порівняно з контрактом тиском. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter