Сезон кавунів стартував, тому у магазинах можна спокійно придбати улюблений смаколик. Однак чимало хто переймається через нітрати у кавунах, які шкодять здоров'ю. 

Читайте також: Ми все робили не так: лікарі розповіли, як правильно мити фрукти та овочі

На офіційній сторінці МОЗ у Фейсбуці приділили увагу актуальній влітку темі нітратів у кавунах. Саме через вміст нітратів люди часто відмовляються від цієї ягоди. І це не дивно, адже чимало хто вважає, що воно є синонімом отрути та часто асоціюється саме з кавунами.

«Втім, тут є два але: нітрати  це далеко не завжди отрута, вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі. Нітрати  це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму», – пояснюють фахівці.

Важливо: у більшості здорових людей проблем з нітратами не буде, адже у допустимій нормі вони взагалі не шкодять. Дозволена денна доза нітратів 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг.

Якщо ж вживати більше, то нітрати починають концентруватись та перетворюватись у нітрити, які справді завдають шкоди. Тому відмова від кавунів є несправедливою.

Чому корисні кавуни:

  • Вони містять 19 вітамінів та 11 мінералів

  • У складі є лікопен, який має потужні антиоксидантні, онкопротекторні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену

Читайте також: Дієта за знаком зодіаку: як схуднути швидко і без проблем

  • У кавунах утворюється закис азоту NO – речовина, яка регулює тонус судин та гладеньких м’язів, бере участь в розширенні судин та зниженні артеріального тиску, позитивно впливає на імунну відповідь та швидкість передачі нервового імпульсу

  • Кавун – швидкі вуглеводи, антиоксиданти й амінокислоти. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.

  • Регулярне вживання кавуна корисне людям з атеросклерозом, жінкам у період менопаузи та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією.

  • Антиоксиданти у кавунах корисні для здоров’я шкіри та сітківки очей

Чому не варто зловживати кавуном:

  • Бактеріальні збудники можуть спричинити отруєння кавунами. Тому краще не брати надрізані чи надбиті кавуни і не забувати про гігієну рук

  • Людям з гіперкаліємією, (надлишком калію в крові) варто не переїдати кавунів

  • Цукру у кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті має близько 60 грамів цукру. Тому краще не зловживати та поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це дозволить зробити підйом глюкози в крові не таким різким

«І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди  це важлива частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні  абсолютно не потрібно»,– наголошують у МОЗ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook