Луцький національний технічний університет через непрофесіоналізм ректора Петра Савчука, приниження і втрату висококваліфіковах викладачів та деградацію наук  втратив всі можливості для розвитку. Адже, за останні п'ять років, відколи заклад очолив Савчук, ознаменувались руйнацією минулих здобутків вузу, ще однієї каденції один з найбільших в області вишів не переживе. 

Читайте також: В.о. ректора ЛНТУ Савчук похизувався купленою за 275 гривень медаллю (фото)

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, заслужений професор ЛНТУ, лауреат премії кращого науковця Волині, академік ГО АН ВО України Богдан Пальчевський

"Я звертаюсь до Вас, пане ректоре П. Савчук, з пропозицією добровільно зняти свою кандидатуру з процедури обрання на посаду ректора Луцького національного технічного університету на другий термін. Причин цієї пропозиції декілька. І вони пояснюються результатами попередньої Вашої діяльності протягом 2015-2020 років. Ця діяльність відзначається тотальною несправедливістю у ставленні до працівників і студентів, непрофесійним керуванням вищим навчальним закладом, низькими вашими моральними якостями, як керівника вищого навчального закладу, що проявляється в брехні і лицемірстві, непорядності і шантажуванню працівників, повному нерозумінню ролі технічного університету у розвитку Волині. Усе це призвело до занепаду університету, який видно неозброєним оком. Адже всі розуміють, що постійне самовихваляння ректора у фейсбуці і в проплачених (можливо коштом університету) статтях, використання проплачених піарщиків, які його рекламують в фейсбуці, не приховає жалюгідних результатів попередньої діяльності", – зазначив Пальчевський.

Варто зазначити, що очільник одного з найбільшиз вузів області отримав нагороду "За самовіддане служіння науці", яку можна придбати за декілька сотень гривень в інтернеті, яку замовила не наукова спільнота. В орденській книзі вказано, що подала його до нагородження громадська рада Солом’янської районної державної адміністрації у місті Київ.

Як зазначив доктор технічних наук, п'ять років діяльності Савчука для Луцького НТУ були згаяні надаремно, бо усі свої сили і енергію ректор присвятив створенню потужного адміністративного механізму для свого наступного переобрання, навіть призначив себе на період перевиборів виконуючим обов’язків ректора, що протирічить умовам демократичних виборів. 

Читайте також: Прагнучи перемогти, ексректор ЛНТУ Петро "Підрахуй" намагається фальсифікувати вибори

"Луцький НТУ другого терміну керування Петром Савчуком не переживе через невідповідність його поведінки і діяльності тим рисам, що повинні бути притаманні ректору технічного університету", – йдеться у дописі.

Також варто відзначити, що обіцянки ректора, які він давав при першому обранні на посаду ректора у 2015 році не були виконані. Багато викладачів повірили йому і готувалися працювати у нормальних умовах, як кажуть "у шоколаді", але через пів року зрозуміли, що хоч навколо все коричневе, але це не шоколад.

Також, слід зазначити, що Петро Савчук має повне нерозуміння ролі закладу вищої освіти у розвитку Волинського регіону. Ректор у фейсбуці за своєю багаторічною звичкою вихваляється якимись "визначними" досягненнями у цьогорічному наборі абітурієнтів. Адже сучасна молодь розуміє, що Луцький НТУ випускає фахівців, які потім не потрібні на ринку праці. Про якість підготовки студентів вже ніхто не думає, бо це непотрібно і немає часу, вона замінена масовими шоу і карнавалами, якими він зараз захоплюється.

Як зауважує Пальчевський: "П. Савчуку не слід подаватися на посаду ректора, це непрофесійність в керуванні вищим навчальним закладом. За п’ять років своєї бурхливої діяльності він створив в Луцькому НТУ систему дикого феодалізму, що ґрунтується на умовах безправності і нехтування гідністю працівників (дві третини професорів Луцького НТУ, починаючи з 2015 року, або були звільнені від завідування кафедрами, або залишили університет)". 

За п’ять років невпинної "праці" ректором П. Савчуком була створена командно-адміністративна модель управління університетом, де ректор – головна фігура, діяльність якої базується на феодальній вседозволеності дій щодо персоналу. Для цього він не шкодував ні часу, ні сил. А їх для створення нормальних умов розвитку університету, як ми це бачимо, уже не залишалось. Саме для виконання своїх феодальних забаганок новим ректором Вчена рада була змінена таким чином, щоби включати тільки "своїх" і слухняних. Бо, якби Вчена рада працювала в нормальному складі (більшість – професори зі значним науковим стажем, як це було раніше в нас, і є в більшості ЗВО зараз), то не було би свавільності у призначенні на посади, не продовжувалися б контракти тільки до дати майбутніх перевиборів ректора в 2020 році. 

Читайте також: У кращих традиціях Януковича: скандальний ректор Петро Савчук усуває конкурентів на виборах

У 2017 році Савчуком була розформована потрібна для України кафедра пакування і автоматизації виробничих процесів (кафедра вважалась однією з кращих в Україні і в Луцькому НТУ). Розформував викладацький склад, розпорошив фахівців і замінив їх на новачків, що не володіли навиками. Як результат, студенти не захотіли навчатися на реформованій спеціалізації, кидали навчання, переводилися в інші навчальні заклади.

"На загальних зборах колективу Луцького НТУ в 2016 і 2017 роках виступаючі професори вказували ректору, що він сіє чвари між працівниками, вмішується в роботу низових підрозділів, вимагає виконання своїх забаганок, принижує заслужених працівників, по-хамськи ставиться до заслужених професорів університету, кричить на них при розмові, відмовляється розмовляти з ними з будь-яких питань. Улюблене заняття – піаритися в Інтернеті, зокрема у фейсбуці. 

Деградація науки у Луцькому НТУ. Університет уже втратив роль осередка освіти і науки у регіональних і загальнодержавних вимірах. Це серйозний провал роботи П. Савчука, бо більше половини загальної оцінки якості ЗВО і визначення його рейтингу ґрунтується на досягнутому рівні наукових досліджень. Звичайно, всі розуміють, що інерційність в роботі ЗВО притормозила падіння рейтингу Луцького НТУ. Але другого терміну такої "наукової діяльності" ректора П. Савчука Луцький НТУ вже не витримає", – зауважив доктор наук.

Читайте також: Не випускає студентів до вбиральні: професорка, яку президент нагородив орденом, роками цькує та принижує студентів (відео)

"Ні своїми моральними рисами характеру (брехливість, лицемірство, хамство, пихатість, непорядність і шантажування працівників), ні своїм рівнем освіти (вчитель праці), ні своєю політичною діяльністю, як члена всіх партій (КП, БЮТ, Укроп, БПП ...) та на посаді помічника депутата-комуніста Олійника (який зараз у Москві), ні результатами своєї п’ятирічної діяльності, які привели до деградації Луцького НТУ, ні практично повним невиконанням передвиборчих обіцянок (школа комуніста Олійника) та ігнорування повноцінних звітів про свою щорічну діяльність (коли невиконання одних обіцянок замінювалось більш гарними новими обіцянками і перекручувались факти і результати, і багато ще іншого, хочу сказати: "Петре Петровичу, треба піти і дати можливість іншим розвивати Луцький НТУ. Дайте дорогу достойнішим – за Вашими діями слідкує увесь Луцьк, частина Західної України та МОН", – Богдан Пальчевський, д.т.н.,проф., заслужений діяч науки і техніки України, заслужений професор Луцького НТУ, лауреат премії кращого науковця Волині, академік ГО АН ВО України тощо".

Натомість підлеглі Савчука заявляють про адміністративний тиск та залякування конкурентів. Зокрема, проректорка ЛНТУ Олена Ковальчук, яка теж хоче змагатись за посаду ректора, нещодавно повідомила, що Савчук чинить на неї адміністративний тиск.

Зі слів Олени Ковальчук, 25 серпня Петро Савчук запропонував їй звільнитися, незважаючи на 12 років успішної праці для покращення роботи навчального закладу.

А голова наглядової ради університету, нардеп Степан Івахів просить відсторонити Савчука від посади на час виборів ректора щоб той не міг залякувати працівників та погрожувати опонентам звільненням.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook