Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення констатує: середній показник присутності української мови в ефірі вітчизняних досяг 92%.

Читайте також: В Україні анонсували ще одне державне свято

Про це написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook член Нацради Сергій Костинський.

"Популярні російськомовні журналісти, нарешті, ведуть передачі українською мовою. Новини практично цілком україномовні. Фільми озвучують або дублюють українською мовою. Все це було б неможливо, якби не впровадження державою мовних квот на телебаченні два роки тому", – заявив він.

У презентації Нацради, розміщеній С.Костинським, також зазначається, що середній показник мовлення українською мовою на місцевих телеканалах вже на 30% вищий від мінімально–необхідного рівня і становить 90%.

Читайте також: Що передбачає новий мовний закон

За даними Нацради, найвищу динаміку приросту української мови в телеефірі показав телеканал "Інтер" – з 37% до 80%.

"Так, закон про квоти не ідеальний: спікери – гості інформаційних передач – мають право спілкуватися будь–якою мовою, дія закону поширюється лише на мову ведучих, дикторів і репортерів, а власні російськомовні фільми та передачі телеканали мають право лише титрувати", – наголосив С .Костинський.

Він також зазначив, що закон про мовні квоти, ухвалений два роки тому, підготував ґрунт для ухвалення нового закону – про українську мову.

"Саме цей, новий, закон посилить експансію української мови в українському телерадіоефірі", – вважає член Нацради.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook