Штучне утримання курсу долара на рівні 8 гривень за часів президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова призвело до того, що золотовалютні резерви України значно скоротилися.

Читайте також: Тіньова схема Фірташа з "Волиньгазом" може зазнати фіаско

Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" розповів колишній банкір Роман Сульжик.

За його словами, під час правління Януковича зовнішній борг України зріс зі 100 млрд до 140 млрд доларів США. Коли він прийшов до влади, запаси золотовалютних резервів України становили близько 35 млрд доларів, а після нього залишилося 20 млрд доларів.

"Всі ці резерви і були витрачені на те, щоб тримати курс гривні по 8. Насправді курс гривні, щоб він був збалансованим і резерви не витрачалися, повинен був плавно збільшуватися. Замість цього його штучно тримали на рівні 8", – сказав Сульжик.

На думку екс-банкіра, справедливий курс долара зараз має бути на рівні 23-24 гривень. Роман Сульжик вважає позитивним, що дискусія в уряді, парламенті і НБУ йде в бік валютної лібералізації. Зокрема, він відзначив внесений президентом Петром Порошенком закон про валютну лібералізацію.

"Це дійсно ті речі, які дозволять нам інтегрувати Україну в світову фінансову систему", – вважає екс-банкір.

Нагадаємо, 19 березня у Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про валюту" – єдиний рамковий законодавчий акт, що регулює питання організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду. Його як невідкладний подав президент України Петро Порошенко. Документ після обговорень і узгоджень раніше підготував Нацбанк.

У Нацбанку підкреслюють, що прийняття закону зробить можливим перехід України до нової – ліберальної, прозорої і сучасної – моделі валютного регулювання.

Нова модель передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено законом". Це означає, що будь-які валютні операції між резидентами і між резидентами і нерезидентами в іноземній і національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter