Чи можна продаючи м'ясо за рік заробити на квартиру у Києві, яка коштує більше ста тисяч доларів і мерседес? Скоріш за все, що ні. Тим паче за рік. Бо ж будь-який підприємець має платити державі немалі податки, а своїм працівникам – зарплату. Мало того якщо ти імпортуєш м'ясо його треба розмитнити. А це далеко немалі гроші. Та син волинського митника Миколи Хурсяка – Володимир Хурсяк зміг зруйнувати цей міф – молодий хлопчина за рік так "піднявся" на м'ясі, що йому може позаздрити будь-який бізнесмен. Доходи у нього очевидно мільйонні бо ж йому вистачає на квартиру в Києві та автомобіль. Та як виявили журналісти "Аверсу" – у м'ясному бізнесі не лише син митника. Дружина Володимира Хурсяка, його двоюрідний брат, тесть, та двоюрідний брат дружини також мають фірми, які займаються продажем м'яса. Особливістю однієї з фірм є те, що вона має мільйонні обороти, а податки сплачує – мізерні. Чому родина митника так кинулася у м'ясний бізнес?

Читайте також: Син волинського митника володіє квартирою в центрі Києва за сотні тисяч доларів (відео)

Микола Хурсяк займає без перебільшення "жирну" посаду на митниці. Чоловік завідувач сектору митного оформлення на пості "Ягодин". Попри зарплату у 16 тисяч гривень в місяць Микола Хурсяк має величезний будинок у Згоранах. Територію навколо будинку важко охопити оком: тут не соті землі, а гектари. Біля помешкання бруківка, рівненька травичка, туї а на воротах ковані ініціал ХМ –Хурсяк Микола. Звідки така розкіш на державну зарплату не зрозуміло…Тим паче, що дружина у Миколи Хурсяка також на державній роботі – працює психологом у школі.

У митника Миколи Хурсяка є два сини – Тимофій та Володимир. У декларації митника вказаний лише один син –Тимофій. Старший син у 2018 році почав займатися розмитненням і оптовою торгівлею м'ясом і м'ясними продуктами. Оформлений він як ФОП – фізична особа-підприємець. У реєстрі мін'юсту вказано, що син митника проживає у Києві за адресою . У цій елітній багатоповерхівці  Володимир має квартиру. Батьки з помешканням сину не допомагали, бо ж у декларації Миколи Хурсяка такі витрати не вказані. Тож очевидно син самостійно придбав тут помешкання. До слова ціни на квартири у цій багатоповерхівці Києва стартують від 100 тисяч доларів.

А ще син митника має автомобіль – Мерседес. І це при тому, що займатися оптовою торгівлею м'ясом Володимир Хурсяк почав у 2018 році. М'ясо він розмитнює, а потім продає оптом. Чи допомагає в цьому синові впливовий батько, який працює на митниці…

Є такі фірми як "Волиньтрейд", "Пласпорк", "ТК Голден Лайн", "Волиньпродімпорт". У всіх названих підприємств є дещо спільне. Перше: всі вони займаються торгівлею м'ясом і м'ясними продуктами. Друге: засновниками, директорами, керівниками  всіх цих фірм є родичі Володимира Хурсяка. 

У м'ясному бізнесі весь сімейний підряд.

Читайте також: Земельні ділянки, елітні автівки та садиби: як і на що живуть звичайні волинські митники (фото, відео)

Отож, фірма "Волиньтрейд". Підприємство займається м'ясом. Керівник і засновник цієї фірми – двоюрідний брат Володимира Хурсяка – Олексій Гончарук. Юридична адреса підприємства – місто Луцьк вулиця Лідавська 2. До 2017 року підприємство було зареєстроване на у Луцьку на вулиці Рівненській 48.

Фірма "Пласпорк". Свого часу цією фірмою керувала дружина Володимира Хурсяка – Олеся Баранова. Зараз керівник змінився. Фірма була зареєстрована у Луцьку на вулиці Рівненській 48. Тепер зареєстрована на одній з вулиць Житомира. Фірма згідно окремих інтернет-ресурсів має податковий борг майже мільйон гривень.

Фірма "Голден лайн". До певного часу цією фірмою керував той же двоюрідний брат Володимира Хурсяка – Олексій Гончарук. Однак не так давно у неї змінився засновник. Ним став двоюрідний брат Олесі Баранової дружини Хурсяка – Костянтин Наконечний.

А от засновником і керівником фірми "Волиньпродімпорт" є батько Олесі Баранової – Костянтин Баранов. Себто він тесть Володимира Хурсяка і сват волинського митника Миколи Хурсяка. Всі ці вищезгадані фірми займаються м'ясом. І їх керівниками є родичі волинського митника. Ось так сімейний підряд взявся колотити гроші на м'ясі.

Особливу цікавість викликала фірма "Волиньтрейд", якою керує двоюрідний брат Володимира Хурсяка – Олексій Гончарук. Фірма займається імпортом і оптовим продажем м'яса. У 2018 році фірма увійшла у топ-7 імпортерів м'яса України. Себто фірма завозить в Україну м'ясо з закордону. Розмитнює його, а потім продає в Україні. Та от видання АгроДей у одній із своїх аналітичних статей згадує фірму Волиньтрейд як таку що нібито причетна до схем "сірого імпорту".

"Сірий» імпорт це коли під виглядом дешевого сала в Україну завозять дороге м'ясо свиней. Тобто везе підприємець з закордону м'ясо, а на митниці його розмитнюють як якісь обрізки. У такому випадку держава несе чималі збитки від недоотриманого податку. Таку схему не можливо провернути без "своїх"людей на митниці. І така схема на митниці існує і про це говорять самі працівники системи.

У розпорядженні журналістів телеканалу "Аверс" опинилися фінансові звіти фірми за 2017 і 2018 роки. Згідно фінансових звітів попри величезні обороти фірма сплачує мізерні податки. От до прикладу згідно фінансового звіту кампанії за 2017 рік дохід фірми становив 90 мільйонів 502 тисячі гривень. Витрати підприємства становлять згідно звіту 90 мільйонів 296 тисяч гривень. Якщо відняти дохід і витрати фірми то виходить сума у 206 тисяч гривень. І саме з цієї суми підприємство платить податок. У 2017 році маючи мільйонні обороти це підприємство заплатило лише 37 тисяч гривень податків.

Читайте також: Хто вони і за що?: п'яні волинські митники жорстоко побили та пограбували журналістів (відео побиття)

А у 2018 році згідно фінансового звіту виходить ще цікавіша ситуація. Доходи Волиньтрейду, яким керує двоюрідний брат Володимира Хурсяка  за рік зросли у 2,5 рази. Якщо у 2017 році доходи підприємства були 90 мільйонів гривень, то у 2018 році вони становили вже 242 мільйона 498 тисяч гривень. Але знову ж підприємство декларує майже такі самі витрати як доходи. І виходить що сума від якої вони повинні сплачувати податки 185 тисяч гривень. Тож у 2018 році попри дохід у майже 250 мільйонів Волиньтрейд заплатило податків 54 тисячі гривень податків до бюджету.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook