У Польщі розгорівся скандал навколо колишнього нардепа від Волині та бізнесмена, власника ТМ "Пан Курчак" Сергія Мартиняка. Він інвестував у будівництво м’ясокомбінату у сусідній країні мільйони євро, але польські компаньйони нібито "кинули" його, виставивши з керівних органів підприємства. Сергій Мартиняк, не знайшовши підтримки у правоохоронців Польщі, звернувся за допомогою до українського посла Андрія Дещиці. Ситуацію активно обговорюють у польських ЗМІ. Своє розслідування провело й видання WP.

Читайте також: Скандальний волинський нардеп за січень-лютий купив нерухомості майже на 9 мільйонів гривень

4 мільйони злотих готівкою, 160 000 євро комісійних

Посол України Андрій Дещиця звернувся за допомогою до заступника Міністра юстиції Марчіна Романовського. "Прошу міністра особисто звернути на це увагу з цього приводу, вжити всіх можливих правових та наглядових заходів для надання правової захисту підприємцю з України, який постраждав у цьому питанні", – йдеться у листі.

Але це ще не кінець. Неофіційно співрозмовники польського видання кажуть, що тема "Пана Курчака" також піднімалася під час недавньої зустрічі віце-премʼєр-міністра України Олексія Резнікова з віце-премʼєр-міністром Ярославом Говіним.

Вся історія почалася в 2019 році, коли Мартиняк вирішив інвестувати в мʼясопереробний завод в Намислоу. Здавалося б, багато чого: польські партнери "Пана Курчака" запевнялили, що мають ексклюзивні права на торгові марки, впізнавані на міжнародних ринках (як зʼясувалося пізніше, за даними Патентного відомства, марки не були зареєстровані належним чином.

Спочатку угода повинна була сягти 6 мільйонів злотих, і поляки вимагали виплати готівкою негайно.

– Я був здивований такою пропозицією, тим більше, що вони хотіли отримати всю суму одразу, – згадує Мартиняк.

Нарешті, порадившись з юристами, він погодився виплатити 4 мільйони злотих двома траншами. Як він запевняє, гроші у Польщу були ввезені легально, про що свідчать митні та валютні документи. Згідно з угодою, український інвестор повинен був відповідати за постачання мʼясокомбінату сировини, виробленої в Україні, а інші акціонери відповідали за оперативне управління компанією і реалізацію мʼясної продукції.

Читайте також: Скандальний птахокомплекс волинського нардепа Мартиняка викидає шкідливі речовини у водоканал

Швидко стало очевидним, що бізнес зіткнувся з перешкодами. За словами українського бізнесмена, в одній з угод один з польських партнерів повинен був заплатити 160 тисяч євро комісійних за брокерську закупівлю сировини.

Силою виштовхали з заводу і кинули у калюжу

Відразу після цього польські партнери позбавили головування колегу Мартиняка в компанії. Коли він з’явився на заводі, він стверджує, що його насильно виштовхали і кинули в калюжу. Згідно з приватним обвинувальним актом, яким вже кілька місяців займається суд у Ключборку, поляки порушили фізичну недоторканність українського підприємця.

Спір компанії вже розслідували слідчі. Їхнє рішення було несприятливим для Мартиняка.

– Окружна прокуратура в Ключборку розслідує шахрайство у зв'язку з договорами, укладеними в серпні 2018 року. Рішенням від 30 вересня 2020 року Регіональний суд у Лодзі залишив у силі рішення про відмову у відкритті розслідування. 29 січня 2021 року Сергій Мартиняк повторно подав заяву про злочин.

Тепер нагляд за цією справою вестиме головний офіс Національної прокуратури Польщі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook