Про перехід волинян до сортування сміття, успіхи будівництва нової сміттєпереробної лінії і тарифи на утилізацію сміття в ефірі телеканалу "Аверс" розповів перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

Читайте також: Луцьк став переможцем європейського проекту "Нове життя старого міста"

Кількома роками раніше Україна підписала низку міжнародних угод, підтвердивши свою рішучість остаточно перейти до сортування сміття. Однак, втілити рішення в життя виявилося значно складніше. Зокрема, й через відсутність спеціальних ліній, заводів, установок. Нині в Україні працює усього 22 сміттєсортувальні лінії, 1 сміттєспалювальний завод та 3 установки. Результат – 7% території нашої країни займають сміттєзвалища. 

Донедавна у Волинській області працював лише полігон у селі Брище. Однак, за словами Григорія Недопада, якість його роботи давно бажає кращого. 

"На полігоні в селі Брище і нині працює сортувальна лінія, але ми усі чудово розуміємо, що це зовсім не те сортування, якого вимагає час. Тому почали знайомитися із досвідом наших сусідів, де система сортування сміття уже давно налагоджена. На сміттєсортувальну лінію, яку будують неподалік Дубнівської, у міському бюджеті передбачили 6 млн. грн.", – зазначив Григорій Недопад. 

Читайте також: У Луцьку встановили контейнери для роздільного збору сміття

Крім цього, депутат переконаний, що за утилізацію сміття у будь-якому випадку потрібно платити, аби не допустити жахливих наслідків. Ці практики звичні для європейців і уже давно показали свою ефективність.

"Наше законодавство побудоване таким чином, що ми формуємо тариф на місці. Варто розуміти, що у Харкові, Києві та Луцьку тарифи на утилізацію не можуть бути однаковими. Що стосується Луцька, то від травня ведуться перемовини щодо підняття цього тарифу. Нині тариф 15-18 гривень з людини за утилізацію сміття замалий", – переконаний Григорій Недопад.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter