І знову питання смороду в обласному центрі Волині. Причин такої ситуації є багато, зокрема і зливи нечистот від заводу "БІО ПЕК". Натомість представники заводу стверджують, що мелясна барда має запах кави. 

Читайте також: Гнідавський цукровий завод оштрафували за поширення смороду у Луцьку

23 липня представники Луцької міської ради провели громадські слухання, щодо вирішення екологічної проблеми із поширенням неприємного гнилистого запаху містом. Член виконавчого комітету Луцької міської ради Ігор Алєксєєв переконаний, що такі слухання допоможуть вирішити проблему із смородом в місті Луцьку раз і назавжди.

Лучани втомилися постійно чути неприємний запах не тільки на вулицях міста, а ще й у своїх квартирах. Зі слів громадського активіста Миколи Лойка – потрібно не говорити про цю проблему, а діяти.

"Це питання не тільки, воно виявилось прям зараз, воно в нас вже було тягнеться і тягнеться. Сам я проживаю на вулиці Львівській, воно мені по душі. Зранку встати і не можна відкрити вікно…а хто кладе гроші в карман. Ми всім цим дихаєм в мене мала дитина в хаті. Я не можу зранку її випустити погуляти, бо смердить так, що просто неможливо жити", – каже Микола Лойко, громадський активіст.

Читайте також: У Луцьку виявили нові джерела смороду

Натомість головний інженер "БІО ПЕК", каже: з відходами заводу все в порядку та запевняє, що вони вкрай необхідні селянам, як мінеральні добрива, а також позитивно впливають на грунт та (УВАГА!) додає: "Відходи заводу "БІО ПЕК" пахнуть кавою"! 

"Є рекомендації, технічнологічний регламент внесення цієї барди. Є лабораторні дослідження, які проводим ми на замовлення всіх наших постачальників, куди ми будем поставляти. Там визначений склад барди. Який в неї запах, тої барди? Ну "Кофейний. Кофе. Кава." Мелясна барда – це кава. Я вам ще кажу: барда смердить кавою. А тут специфічні речовини, які виділяє підприємство – це сірководень і аміак, які відносять сильнодіючих отруйних речовин", – зазначає Анатолій Франчак, головний інженер заводу "БІО ПЕК".

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт каже: говорити про те, що завод "БІО ПЕК" немає відношення до смороду в місті наводить на думку, що представники біоетанольного виробництва не хочуть сприяти у вирішенні цієї проблеми. Мовляв підпадає під сумнів їх щире бажання припинити екологічні смородові атаки на лучан.

Лучанка Леся Дмитришин мешкає у місті Луцьку на вулиці Павлова, яка знаходиться в районі Львівської. Коли вперше почула неприємний запах, злякалася, адже він був настільки сильним, що неможливо було дихати, а зараз її родина має серйозні проблем із здоров'ям.

На громадському слуханні погодили заходи, яких потрібно вжити, щоб вирішити екологічну проблему із поширенням смороду в місті. Зокрема: зупинити роботу біоетанольного заводу "БІО ПЕК" до завершення засипання фільтраційних карт Гнідавського цукрового заводу, які були залиті в цьому році; перевірити всі труби, які підведені до полів фільтрації та здійснювати контроль за відходами, які по них зливаються; здійснювати заміри повітря на межі санітарної зони полів фільтрації та рідин, які вже там знаходяться, щоб їх порівняти; встановити камери відеоспостереження з метою недопущення несанкціонованих зливів та низку інших питань.

На завершення представники ЛМР закликали лучан бути не байдужими до цієї проблеми та приходити на всі громадські слухання, аби разом спільними зусиллями вирішити питання смороду в місті Луцьку. 

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook