Фахівці з Брістольського університету з'ясували, що жінок-"жайворонків" рак грудей зустрічається в півтора рази рідше, ніж у жінок-"сов".

Читайте також: У якому віці підвищення тиску є особливо небезпечним

Вчені відібрали 341 фрагмент ДНК, що відповідає за схильність до способу життя "сови" або "жайворонка".

Потім вони вивчили, як співвідносяться дані про цю схильность з ризиком розвитку раку грудей у 180 тис. жінок з UK Biobank, великого британського сховища генетичної інформації, і майже 230 тис. осіб складали жінки з міжнародної бази Асоціації раку молочної залози, передає newformat.

Виявилося, що "сови" ризикують захворіти на рак грудей на 48% більше, ніж "жайворонки". У чому конкретна причина цього – поки неясно.

Читайте також: Може викликати навіть рак: Супрун дала поради, як правильно готувати шашлик

Можливо, справа в тому, що "сови" завдають шкоди організму, примушуючи себе рано вставати вранці, щоб ходити на роботу. Або ж справа в самих внутрішніх годинниках організму і тому, ка вони впливають на рівні гормонів, імунну систему і обмін речовин.

"Ми знаємо, що сон важливий для здоров'я в цілому. Ці висновки потенційно можна використовувати, щоб змінити звички населення щодо сну, поліпшити здоров'я і знизити ризик розвитку раку грудей", – роблять висновок дослідники.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook