Попри те, що бюджет Луцької міської територіальної громади на 2021 рік складений за дещо песимістичними прогнозами, його виконання дозволить реалізувати всі заплановані масштабні проєкти.

Читайте також: "Вона напіваварійна": у Луцьку реконструюють найгіршу площу

Громадське обговорення проєкту рішення міської ради "Про бюджет Луцької міської територіальної громади на 2021 рік" відбулося 21 грудня в онлайн-режимі, пише ІА Волинські новини.

Директорка департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова інформувала, що обсяг доходів бюджету Луцької міської територіальної громади наступного року становитиме 2,458 мільярда гривень, із яких загальний фонд – 1,866 мільярда гривень, спеціальний фонд – 63,172 млн, офіційні трансферти – 529,222 млн, спецфонди – 63 мільйони гривень.

Прогнозний обсяг видатків пропонується встановити в розмірі 2,594 мільярда гривень, із яких видатки за рахунок власних доходів становлять 1,606 млрд грн. До прикладу, обсяг видатків на галузь охорони здоров’я на 2021 рік заплановано у розмірі 42,896 мільйона гривень, на освіту – 1,17 мільярда гривень, на соціальний захист і соціальне забезпечення – 53,257 млн, на культуру – 116,077 млн, на ЖКГ – понад 150 мільйонів гривень та ін.

"Поданий проєкт бюджету в межах наявного фінансового ресурсу дозволить забезпечити утримання та функціонування закладів бюджетної сфери, а також гарантувати видатки на розвиток і утримання об’єктів житлово-комунального господарства… Будемо сподіватися, що ми виконуватимемо бюджет краще, ніж у поточному році. Це буде залежати від дуже багатьох чинників. Сподіваємося, що зможемо профінансувати всі видатки, які передбачили, а за умови перевиконання – ще й передбачити інші видатки, особливо це стосується розвитку міста та утримання закладів", – підсумувала свою доповідь Лілія Єлова.

Депутат Андрій Лучик відзначив, що наступного року передбачено витратити понад 15 мільйонів гривень на ремонт дворів і 75 млн на ремонт вулиць. Він поцікавився, чи вже є напрацьований перелік прибудинкових територій і вулиць, які ремонтуватимуть 2021 року.

Читайте також: Стало відомо, коли у Луцьку продовжать демонтаж Старого ринку

Як відповів Луцький міський голова Ігор Поліщук, перелік дворів і вулиць, які потрібно відремонтувати, був затверджений ще у 2017 році. І він невичерпаний, адже до нього включено надто багато дворів і доріг.

"Не було враховано можливості бюджету, інфляційні процеси. Станом на сьогодні в переліку залишилися трохи більше 30 прибудинкових територій. Є думка, що потрібно завершити цей перелік, а далі – формувати новий. Щодо капітального ремонту вулиць, то основний об’єкт, який буде ремонтуватися наступного року, – це проспект Волі", – сказав Ігор Поліщук.

Також він прокоментував те, які роботи заплановано здійснити в рамках реконструкції системи водопостачання та водовідведення. Зокрема, йдеться про реконструкцію 19 із 43 підйомних станцій, які забезпечують подачу води вище четвертого поверху.

"Ці 19 підйомних станцій тривалий період перебувають у перед аварійному стані. Якщо вони вийдуть із ладу, люди вище четвертого поверху не отримають воду. Також передбачено реконструкцію п’яти каналізаційно-насосних станцій, тампонування двох аварійних скважин на Дубнівському водозаборі, розробку нової скважини на цьому ж водозаборі і капітальний ремонт КНС на Дубнівській. Це серйозні роботи, від яких залежить щоденна життєдіяльність нашого міста", – наголосив міський голова.

У цілому, як відзначив Ігор Поліщук, через пандемію цьогорічний бюджет був надзвичайно складним, адже лише недоотримання коштів сягнуло орієнтовно 200 мільйонів гривень.

"До початку пандемії, у січні-лютому, в середньому ми мали близько 10 мільйонів гривень перевиконання за місяць. Тобто за цей рік було б понад 100 мільйонів гривень лише перевиконання. Разом із тим, жорсткий карантин у березні-травні призвів до того, що тільки протягом цих трьох місяців бюджет не отримав більше 60 мільйонів гривень. І щомісяця в нас спостерігається недовиконання бюджету, – зазначив Луцький міський голова. – Лише 200 мільйонів гривень недовиконання. І я не говорю про ті кошти, які ми витратили на облаштування лікарень та інші супутні витрати, пов’язані з боротьбою з коронавірусом. Тому бюджет на наступний рік ми формували дещо за песимістичним прогнозами. Але я вважаю, що це правильно, адже краще ми передбачимо менше доходів і будемо мати перевиконання, ніж зараз зробимо нереальний бюджет, завищимо наші доходи і потім будемо думати, звідки зняти кошти, від яких проєктів відмовлятися".

Як додав, окрім об’єктивних обставин, які склалися в країні через епідемію коронавірусу (карантин, скорочення робочих місць, зменшення зарплатні, закриття підприємств), на бюджет, зокрема його дохідну частину, вплинули і суб’єктивні обставини.

Читайте також: На центральних вулицях Луцька та Т-подібних перехрестях встановлять камери відеоспостереження

"Це – повне скасування пайової участі, збільшення реверсної дотації, збільшення видатків захищених статей на профтехосвіту. У цьому році на профтехосвіту ми витратили 82 мільйони гривень, на наступний рік попередній прогноз становить 97,5 мільйона гривень. При тому, що в цих п’яти закладах профтехосвіти вчаться орієнтовно 70% студентів, які не є членами нашої територіальної громади. Несправедливо, що кошти платників податків нашої громади ідуть на навчання, виплату стипендій, організацію навчального процесу мешканців не нашої територіальної громади", – сказав Ігор Поліщук.

Він звернув увагу на низку законів, прийнятих Верховною Радою, які вводять пільги зі сплати певних податків і платежів за рахунок місцевого бюджету. Орієнтовна сума втрат у першому пів річчі за рахунок цих платежів – 5 мільйонів гривень.

"Бюджет буде непростий. Але ми забезпечимо виконання всіх потужних проєктів, які є в нашому місті, – це закупівля тролейбусів, завершення НЕФКО-3 (10 дитячих садочків і школа №10), проєкт по "Луцьктеплу", заміна пальників, двигунів, що дозволить зекономити газ і електроенергію вже в другій половині наступного року, зменшити збитковість підприємства, проєкт по водоканалу, встановлення ІТП, капітальний ремонт проспекту Волі, добудова заборольської школи, добудова приймального відділення міської лікарні, оновлення обладнання в окремих лікарнях, покращення матеріально-технічної бази в освітніх закладах, будівництво спортивної інфраструктури та інше", – розповів міський голова.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook