Стало відомо, які автомобілі з європейськими номерами розмитнюються швидше за інших.

Читайте також: Депутати внесуть правки у пільгове розмитнення "євроблях": що відомо

Про це йдеться в UBR.ua.

Так, йдеться про польські "євробляхи", які знімають з обліку за три дні. Цікаво, що в більшості сервісних центрів Польщі через величезні черги процедура зняття з обліку автомобілів на єврономерах затягується на 1-2 місяці. Умова одна – наявність відповідної комбінації букв в номерному знаку автомобіля.

Як повідомляють в ГО “АвтоЄвроСила", ці "євробляхи" зареєстровані в районах Підкарпатського воєводства та міста Лодзь, а номери повинні починатися з однієї з чотирьох комбінацій букв:

  • PL RP;

  • PL RPR;

  • PL RJA;

  • PL LC.

Ми проаналізували, що таких автомобілів в Україні порядку 17,5%, і моделі можуть бути абсолютно різними, – коментує юрист АЄС Іван Козачук.

Стисліші терміни процедури зняття з обліку він пояснює тим, що в цих регіональних управліннях з реєстрації транспорту робота вибудувана найбільш організовано, а персонал працює швидше, ніж в інших. Цьому сприяє той факт, що Підкарпатське воєводство знаходиться найближче до України і саме звідти було ввезено найбільше автомобілів з польською реєстрацією.

Читайте також: Частину «євроблях» розмитнити не вийде: коли можуть конфіскувати автомобіль

Як відомо, від 15 травня в Україні набув чинності закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов'язкових платежів, об'єктом оподаткування яких є транспортні засоби" № 1402-ІХ. Закон ще 12 травня був підписаний президентом Зеленським разом із іншим - "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України" № 1403-ІХ.

Згідно з документами, вживані автомобілі з європейською реєстрацією, старші п'яти років, які були ввезені на територію Україні до кінця 2020 року, оподатковуються за пільговою ставкою податку на додану вартість та акцизного податку.

Так, на пільгове митне оформлення дається 180 днів від моменту набрання чинності законами. Учасники АТО/ООС матимуть змогу скористатися пільговим розмитненням протягом 270 днів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook