Науковці повідомляють, що помірні рівні стресу сприяють довголіттю.

Читайте також: Як голодування значно покращить вашу продуктивність

Про це повідомили дослідники з Медичного коледжу Бейлора і Інституту методистів у журналі Science Advances. Вони вважають, що помірні рівні стресу хроматину запускають реакцію, яка сприяє довголіттю, пише zdravoe.

Вчені змогли це підтвердити в дослідженнях на тварин моделях – у дріжджів Saccharomyces cerevisiae, крихітного лабораторного хробака C. elegans, ембріональних стовбурових клітинах дрозофіл і мишей. Отримані дані свідчать про те, що стрес хроматину і його ефекти можуть повторюватися і в інших організмах.

Читайте також: ТОП продуктів, які зроблять Вас розумнішими

Спочатку дослідники ставили експерименти на дріжджах, вводячи їм дози генів гістонів, щоб спровокувати так званий хроматиновий стрес, тобто зміни в структурах хроматину. Передбачалося, що модифіковані дріжджі проживуть менше, але все виявилося навпаки – новий вид стресу збільшив їх довговічність. Така ж реакція була у круглих черв'яків, дрозофіл і клітин мишей. Вчені вважають, що це саме можна сказати і до людини. Якщо це припущення підтвердиться в подальших дослідженнях, то дослідники зможуть знайти спосіб вплинути на процес старіння.

Архітектурний дефект хроматину виникає в процесі порушення способу упаковки в ДНК в клітинному ядрі. Генетичні мікромолекули вибудовуються навколо гістонів, утворюючи схожу на намисто структуру. Інші білки проходять крізь хроматин, створюючи більш складні комбінації. Стрес нуклеопротеида здатний породжувати негативні зміни в експресії генів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook