Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, виходець з Волині Михайло Смокович просуває свою коханку й особливо наближену до себе фігуру у члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат України Антон Поляков.

Читайте також: На Волині Вища рада правосуддя звільнила суддю

Зокрема, мова йде про суддю Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталію Шевцову (племінник Смоковича – Михайло Смокович, був помічником судді Шевцової, коли вона працювала в Харківському апеляційному адміністративному суді).

Крім того, Михайло Смокович через свої зв'язки, зокрема у Вищій раді правосуддя, намагається забезпечити їй проходження конкурсу на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, оголошеного зважаючи на загальне скорочення Верховного Суду з 200 суддів до кількості, яка не перевищує 100 суддів.

Також Смокович просуває Ігоря Дашутіна на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – ВККСУ) та судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Своїми діями Михайло Смокович прагне вирішити два завдання:

1) забезпечити голоси у ВККСУ для своєї переатестації (ВККСУ розформували, а її членів урізали в правах, відтепер вони не зможуть увійти до складу ВККСУ, і старі зв'язки Смоковича, зокрема з Козьяковим, втратили значення, сформують нову ВККСУ, яка проведе повторний конкурс серед суддів Верховного Суду);

Читайте також: Як на Волині районний суд відсвяткував новосілля (фоторепортаж)

2) Просунути Дашутіна і Шевцову у судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, щоб укріпити там власний вплив, і, крім цього, надати послугу родичу Дашутіна, який входить до близького оточення Порошенка.

Коли Шевцова брала участь у конкурсі на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, вона була частим гостем в кабінеті Смоковича. Він лобіював її просування і в день проведення співбесіди, де зумів забезпечити зміну членів комісії. Макарчука замінили Козьяковим, який зобов'язаний Смоковичу за його позицію щодо терміну повноважень ВККСУ.

По суті Козьяков продовжив обіймати посаду голови ВККСУ завдяки Смоковичу, чиї зв'язки з членами ВККСУ носять стійкий і тривалий характер. Це підтверджує зміну умов конкурсу на користь Смоковича, що відбулося при першому наборі до Верховного Суду. Смокович не набрав прохідний бал з практичного завдання, але його не відсіяли, а пропустили за загальними балами.

Читайте також: Скандально відомий луцький суддя розповів, чому відпустив з-під варти п'яного водія-вбивцю (відео)

Смокович відчуває політичний тренд і вміє швидко перефарбовуватися: будучи на 100% людиною Порошенка, він намагається демонструвати зворотнє, зберігаючи колишні зв'язки для отримання вигоди й страховки на майбутнє.

Зазначимо, що Михайло Смокович народився 1963 році у Волинській області. Працював на посадах судді Луцького міського суду Волинської області, судді Апеляційного суду Волинської області. У грудні 2003 року був обраний суддею Вищого адміністративного суду. У 2017 році призначений суддею Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, а 6 грудня очолив установу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook