Вища рада правосуддя перевела волинського суддю Петра Борсука на нове місце роботи – у Волинський апеляційний суд. Останні два роки Борсук не здійснював судочинство та був позбавлений кваліфікації, проте й далі отримував зарплатню від розформованого ще наприкінці 2018-го Апеляційного суду Волинської області.

Читайте також: У Луцьку вилучили партію бурштину на понад півмільйона гривень (фото)

Рішення про переведення судді прийняли 16-го лютого 2021-го року на засіданні Вищої ради правосуддя, пише Сила правди.

10-го листопада 2020-го Державна судова адміністрація України звернулася до Вищої ради правосуддя з проханням відрядити одного суддю до Волинського апеляційного суду у зв’язку з перезавантаженістю установи. За повідомленням судової адміністрації, із 25 штатних посад суддів на момент звернення було зайнято лише 14, тож суд має аж 11 вільних місць для суддів. Повідомили і про чималу кількість справ, які розглядають в суді.

"На розгляді суддів Волинського апеляційного суду перебуває 851 справа про адміністративні правопорушення, 802 кримінальні справи, 1231 цивільна справа, 3250 матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій та 1064 інших матеріалів, на сьогодні правосуддя у суді здійснюють 13 суддів", – йдеться у тексті рішення.

Петро Павлович Борсук став суддею Камінь-Каширського районного суду ще у 2002-му і працював там до кінця 2010-го – допоки не став суддею Апеляційного суду Волинської області. Та у 2018-му установу ліквідували і натомість створили Волинський апеляційний суд.

Читайте також: Депутати Волинської облради проінспектували підприємство, яке видобуває бурштин

У реформований суд Борсука не запросили: для того, щоб перевестися, він мав пройти кваліфікаційне оцінювання. Під час співбесіди із колегією Вищої кваліфікаційної комісії суддів служителю Феміди нагадали про рішення, якими він звільнив від відповідальності осіб, що намагалися вивезти до Польщі український бурштин. В результаті ВККС постановила, що суддя Петро Борсук не відповідає займаній посаді і внесла подання Вищій раді правосуддя з рекомендацією звільнити його.

Вища рада правосуддя довго думала що із ним робити, бо ж він паралельно ще й оскаржив рішення ВККС щодо себе в суді і, врешті, відмовилася звільняти Петра Борсука. Увесь цей час – майже два роки – він продовжував отримувати зарплату, хоч і вважався працівником фактично неіснуючого Апеляційного суду Волинської області та не здійснював правосуддя. У 2019-му Петро Борсук задекларував 630 тисяч 810 гривень зарплатні від ліквідованого суду.

Тепер, після дворічної перерви Петро Борсук повернеться до роботи, згідно з рішенням ВРП, щонайменше до лютого 2022-го року працюватиме у Волинському апеляційному суді.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook