Спеціалізовані таблетки не варто пити перед застіллям з метою полегшити наслідки можливого переїдання. Насправді вони не зможуть нічим допомогти.

Читайте також: Супрун розвінчала популярний міф про алкоголь

Про це виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун написала на своїй сторінці в Facebook, передають Українські Новини.

Так, за словами Супрун, допомагають розщеплювати їжу природні ферменти.

"Ротова порожнина, шлунок і тонкий кишечник виробляють деякі ферменти. Втім, більшість утворює підшлункова залоза. Основні: амілаза для розщеплення вуглеводів, протеаза – білків і ліпаза – жирів. Є хвороби, через які ці ферменти не утворюються як слід. У цьому випадку і необхідні ферментні препарати. Ці ліки розроблені і вивчені насамперед для пацієнтів з екзокринною недостатністю підшлункової, муковісцидоз (спадкова хвороба), раком підшлункової залози або після оперативних втручань на шлунку. Їм необхідні такі препарати, що у різних пропорціях містять важливі ферменти. Тобто ферментні препарати використовують для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, а не просто беруть, щоб можна було більше з’їсти!" – підкреслила Супрун.

Читайте також: Як уберегти свою печінку в період новорічних свят

Також вона уточнила, що у медицині немає достатньої кількості доказів ефективності та безпеки таких препаратів при переїданні, порушенні дієти або якщо є печія.

При призначенні ферментних препаратів потрібні аналізи і спеціальні дослідження, що підтверджують відсутність ферментів. При цьому доза препарату підбирається індивідуально залежно від ступеня вираженості панкреатичної недостатності, маси тіла і інтенсивності прояву симптомів).

"Просто самостійно приймати і пити скільки хочеться таблеток – не варто. Тому перед тим, як приймати будь-які ферментні препарати – консультуйтеся зі своїм лікарем, але не призначайте собі самостійно. А щоб пережити свята без проблем з травленням і без болю в шлунку – не переїдайте", – додала Супрун.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter