Юрій Луценко заявив, що як Генпрокурор організовував юридичну підготовку при двох останніх обмінах: 74 наших на 306 в грудні 2017 і 35 наших на 35 декілька днів тому.

Читайте також: Був у розшуку − став нардепом: журналісти зловили заступника Пшонки в Раді (відео)

Про це вже ексгенпрокурор написав на своїй сторінці у Facebook.

"Пишу це не для піару – мовляв, і я щось зробив. Ні. Просто і при Президентові Порошенку, і при новому Президентові Зеленському терпіти не можу зрадофілів, які теж радіють, але…", – зазначив він.

Та додав: "Обмін наших полонених і в’язнів Кремля – це завжди не тільки напруження прокурорської і судової системи, коли в найкоротші терміни вдавалося отримати визнання вини і вирок терористам або ж змінити запобіжний захід. Інколи приходилося доставляти суддів літаками з відпустки. Це також і максимальне моральне напруження. Як видати Гаджиєва, який вбив 7 наших і 8 поранив? Чи Прасолову, яка підірвала офіцера СБУ. Або як віддати підозрюваного Нідерландами в організації збиття МН17 Цемаха?".

"Для мене відповідь очевидна – це війна. І обмін наших бійців на солдатів агресора чи підконтрольних їм сепаратистів – не ганьба і не зрада. Визволення наших – священний обов‘язок Держави. Знання про це укріпляє дух Армії. А значить прокладає шлях до Перемоги, так само, як поставка на фронт нової техніки і підвищення виплат", – продовжив Луценко.

За його словами, у випадку з Цемахом все складніше. "Я мав декілька розмов про нього і з голландськими колегами по міжнародній слідчій групі і з Президентом та його командою. Для всіх, хто шепоче чи кричить про зраду хочу сказати: українська сторона відклала обмін і зробила (вже після моєї відставки) все можливе в ситуації, яка склалася. Допит Цемаха відбувся. Від угоди зі слідством він відмовився. Видати його Нідерландам ми не маємо права через положення Конституції. судити його голландці зможуть так само, як з березня 2020 судитимуть перших 4 підозрюваних – заочно", – розповів Луценко.

"Обмінний фонд є. За мою каденцію правоохоронці і суди забезпечили 1200 вироків за тероризм. Ще 1100 – на етапі слідства", – резюмував він.

Читайте також: Луценко акціонер мережі підпільних казино

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook