У Маневицькому районі ліс світиться дірками-вирубками. Масштабні порубки волинського лісу набули неабияких розмахів. Про те, що українське Полісся нещадно вирубують вже розповідали неодноразово, але попри те, що тема набула неабиякого розголосу та резонансу, на лісівників це не вплинуло. А останніми місяцями їхня робота неабияк активізувалася.

Читайте також: Волинські ліси принесли у бюджет понад 230 мільйонів гривень з початку 2018

Ліс рубають та продають. І не дивно, бо ж незабаром президентські вибори, і поки не помінялася влада, треба заробити якнайбільше. 14 березня на Волині запланований приїзд Петра Порошенка. Президент має зустрітися з лісівниками. А поки лісова галузь готується до зустрічі з гарантом, журналісти поїздили волинськими лісами, і теж підготували для нього інформацію про прекрасний зелений край, який щодуху вирубують задля наживи.

Волинське полісся вистригають під корінь. Лісовози ідуть колонами. Дерево везуть на пилорами області та на лісгоспи. Вивозять ліс відкрито, а лісівники відверто і нахабно заявляють усе це короїд. А якщо не короїд, то такі у них зараз плани – вирубувати усе підряд правдами і неправдами. І продавати.

Читайте також: На Волині депутати роздерибанили 12 млн грн дотацій на садівництво

Лісовоз на дорозі сьогодні не дивина, вони ганяють один за одним. Особливо багато вантажівок можна побачити біля міста Ківерці. Це возять ліс з Ківерцівського лісового господарства та з лісгоспів Маневичини. Бо Маневицький район особливо лісовий – принаймні ще не так давно був. Але, якщо проїхатися зараз трасою ви побачите сумну і похмуру картину. А коли зайдете в ліс на кожному кроці буде свіжа, або ж річної давності вирубка. 

Журналісти відслідкували шлях порожнього лісовоза. Ця вантажівка приїхала до Маневицького лісу аж з Львівської області. Вантажитися вона має у Колківському лісництві. Порожній лісовоз на перехресті розминувся вже з завантаженою машиною, яка теж виїжджала з цих лісів.

За Волинським лісом приїхала Галицька гартівня. Ця машина робить одну ходку за деревиною в день. Тобто лише така вантажівка за тиждень вивозить щонайменше 5 причепів живого дерева.

Читайте також: Як Кватирко дерибанить землю у волинських лісах

Ліс ріжуть гектарами – усе підряд. Дерева молоді. Добротна промислова деревина. 

Лісівники переконують – уся ця плантація уражена жуком короїдом і це санітарна рубка. А чому така свіжа і красива деревина зі зрізами з яких ще тече сік, пояснюють короїд просто не встиг ще з'їсти дерево. Десь там зверху понадкушував крони.

Якщо крона сосни зеленого кольору – її їсть короїд. Якщо на лісовозах везуть промислове дерево – це теж короїд. Якщо ви натрапили на величезну порубку в лісі – це боротьба з короїдом. І якщо враз правоохоронці додумаються відкрити кримінальні провадження що до знищення лісу за грати потрібно садити короїда і нікого іншого.

Але ж варто відзначити, окрім масштабної боротьби зі жуком-шкідником є ще й планові рубки. І не дивуйтеся, немає у цих рубках нічого дивного. Це все по плану і під контролем лісового господарства.

В лісівників справжня істерика, коли вони бачать журналістів, які придивляються до щойно збитих столів, які стоять на території підприємства. Цікаво – це на продаж зробили, чи собі додому?

Зрештою, вже лісівникb пояснюють, куди іде волинський ліс – у Європу. Правдиво і беззаперечно.

14 березня у Луцьку всеукраїнський з'їзд лісівників. Збираються, бо приїжджає президент. Мабуть, за жодної влади в країні їм так не жилося як тепер, тож дійсно є за що дякувати гаранту. За його каденцію вони просто озолотилися.

"Волинський ліс їде у євросоюз, а ти ні!"

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс"

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook