Ми заправляємо нею салати, смажимо з її допомогою м’ясо та млинці, додаємо до випічки, а ще споживаємо в лікувальних цілях. Це рослинна олія, яка давно оселилась на поличках наших кухонь. Проте не всім достеменно відомо, як правильно застосовувати таке харчове масло.

Читайте також: Дієтологи назвали овочі та фрукти, які викликають ожиріння

Про найбільш популярні серед українських покупців види олій розповіла дієтолог Анна Корнейчук, пише "Здоров’я24".

Якими способами добувають олію?

Однак перед цим відповімо собі на запитання: "Як олія дістається магазинних стелажів у звичному нам вигляді?" За словами нашої співрозмовниці, її отримують трьома способами: холодним та гарячим віджиманнями, а також за допомогою екстрагування (розділення суміші розчинником). "Найбільш цінні властивості має рідина, насіння якої віджали спеціальними пресами, відтак отриманому дали настоятись, відфільтрували й розфасували. Це холодна механічна обробка.

Під час гарячої ж суміш насіння піддається температурі 100-120 градусів, що суттєво знижує кількість корисних речовин у харчовому маслі, але надає йому такий бажаний аромат і смак.

Найхімічнішим методом обробки є екстракційний, тобто, коли для виробництва олії використовують органічні розчинники, приміром, гексан чи бензин. На виході ми отримуємо рідину без смаку, запаху й осаду, а заодно без користі для організму", – каже Анна Корнейчук.

Рафінована чи нерафінована?

Частину добутої олії очищають. Роблять це у кілька етапів: від механічного та гідратації до відбілювання й заморожування. Саме такий вид цього харчового масла називають рафінованим. "Під час рафінування олія хоч і втрачає більшість поживних речовин, проте стає чистішою від небезпечних. На ній рекомендують смажити. Нерафінованою ж ліпше заправляти салати. Адже коли ви ллєте таку на сковорідку та вмикаєте вогонь, через кілька хвилин вона піниться й димить", – радить дієтологиня.

Соняшникова олія

Саме цей вид олії є фаворитом серед українських господинь. Наша співрозмовниця вважає, що корисними речовинами він хоч не бідний, але має перестороги стосовно його частого вживання. "Соняшникова олія багата вітаміном Е, а ще містить лінолеву кислоту, яка належить до незамінних жирних кислот (будова клітин і тканин, їхнє нормальне функціонування). Проте у ній занадто багато Омега-6 й практично немає Омега-3. А оскільки в раціоні сучасної людини Омега-6 і так забагато, то постійне вживання продуктів із цими кислотами може призводити до передчасного старіння, розвитку серцево-судинних захворювань", – ділиться вона.

Читайте також: 9 чітких порад, як правильно пити воду

Оливкова олія

Оливкова олія – важливий компонент середземноморської дієти, що визнана однією з найефективніших у світі. Про корисні властивості цього виду харчового масла говорять давно і недарма. "Воно знижує рівень "поганого" холестерину в організмі, зміцнює судини, роблячи їх еластичнішими, а також зменшує ризик виникнення злоякісних пухлин", – зазначає дієтологиня.

Ще вона рекомендує купляти оливкову олію преміум-класу Extra-virgin olive oil, яку одержали методом віджиму. "Її кислотність не повинна перевищувати 0,8%, пляшка має максимально захищати рідину від сонячного світла, а термін зберігання олії мусить не перевищувати 18 місяців", – резюмує Анна Корнейчук.

Лляна олія

Лідером із вмісту жирних кислот Омега-3 є лляна олія. Їх у цій рідині – понад 50%! "Тому завдяки цьому вона унікальна. Використання такого харчового масла допомагає запобігати серцево-судинним захворюванням, діабет, а ще нормалізує роботу всієї травної системи. Лляну олію у відкритій пляшці потрібно зберігати лише в холодильнику, не більше 3-4 тижнів. І, звісно, не смажте на ній, адже при високій температурі вона миттєво окислюється", – каже дієтологиня.

Рослинна олія натще та інші її види

Напевно, ви знаєте людей, які споживають принаймні по одній чайній/столовій ложці олії в день перед сніданком або іншим прийомом їжі. Мовляв, для зміцнення здоров'я. "Вживати її натще чи ні, вирішує ваш лікар. Адже, з одного боку, так ви запускаєте в роботу печінку й жовчний міхур. З іншої ж – активний викид жовчі може посилити уже наявні хвороби шлунково-кишкового тракту", – зазначає дієтологиня. Окрім цього, Анна Корнейчук радить нашим читачам звернути увагу на інші, не менш поживні рослинні олії: конопляну, гарбузову, кунжутну, з волоського горіха.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook