Чи можна взяти "теплий кредит" на будинок без відома мешканців? Жителі луцької багатоповерхівки за адресою Кравчука, 17 забили на сполох, бо їхній будинок опинився в програмі "Енергодім" без відома та бажання власників помешкань.

Читайте також: Жителям приєднаних до Луцька громад надаватимуть адміністративні послуги (графік прийому)

Люди стверджують, що голова ОСББ Георгій Давидюк вніс їхній будинок до цієї програми, йдеться в сюжеті телеканалу "Аверс". Пише ІА Волинські новини.

Але річ у тому, що будинок, про який ідеться, додаткового утеплення не потребує. Йому лише 13 років і під час будівництва його нібито утеплювали. Люди пояснюють, що у них стоїть ІТП, тому в квартирах температура адекватна, та й платять вони за тепло взимку куди менше, ніж інші лучани. Від кредиту на утеплення відмовилися і дуже обурилися, коли їхня багатоповерхівка, попри небажання мешканців, опинилася у програмі "Енергодім".

Загалом, теплі кредити – це тема давня. У Луцьку вже не один будинок утеплений за співучасті різних державних програм, в яких частину позики гасить держава. Але навіть попри співфінансування, слід уважно розраховувати, чи вигідно це і чи мешканці будинку в змозі оплачувати такі кредити. Адже в багатьох старіших будинках у квартирах може, наприклад, проживати більше пенсіонерів, аніж платоспроможного населення.

І якщо малозабезпеченому пенсіонеру або ж малозабезпеченій сім’ї комунальні послуги, припустімо, перекриє субсидія, то кредит уже ніщо не перекриє, і додаткові витрати лягають на плечі власника квартири.

Читайте також: Міська рада Луцька судиться із фірмою, яка мала збудувати на Театральному майдані підземні переходи (відео)

Люди обурюються і вже зараз, коли виникла проблема, хочуть знімати голову ОСББ. Сам Георгій Давидюк у цьому будинку не живе. Мешканці багатоповерхівки запросили звіт у керівника ОСББ, але жодних документів про рух коштів їм не надали.

У розмові з журналістами Георгій Давидюк запевняв, що кредиту ще не взяв, а будинок всього-на-всього потрапив до програми "Енергодім".



Відзначимо, що "Укргазбанк" уже схвалив заявку, подану від ОСББ "Кравчука, 17" на реалізацію проєкту "Енергодім", який уже попередньо затверджено. Банк також затвердив розмір першого траншу гранту на суму 14 700 гривень, що складає 70% від прийнятих витрат у розмірі 21 000 гривень. Про це йдеться у документі, який ОСББ надіслала Державна установа "Фонд Енергоефективності". З огляду на такі розрахунки, схоже, програму вже запустили в дію.

На останніх зборах люди збирали підписи проти кредиту. Наступні збори планують присвятити зміні членів правління та голови ОСББ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook