Луцька міська рада звернулася до Міністра юстиції України щодо розгляду питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності державного реєстратора сільради Маневицького району. Відповідне рішення прийняли сьогодні, 24 лютого, під час сесійного засідання Луцької міської ради.

Читайте також: У районі на Волині ФАПи, які не використовуються, облаштують під соціальне житло

У 2020 році Луцькою міською ради було виявлено неодноразові грубі порушення державним реєстратором Куклинської сільської ради Маневицького району Ященком Віталієм Олеговичем прав мешканців Луцької міської територіальної громади, які полягають у реєстрації прав власності за рядом об’єктів зі зміною функціонального призначення без наявності відповідних дозвільних документів.

А саме, мова йде про державну реєстрацію права власності на житловий будинок з нежитловими приміщеннями за адресою: місто Луцьк, проспект Відродження 29а.

Як зазначається у зверненні, внаслідок протиправних дій державного реєстратора неконтрольовано змінюється архітектурний стиль міста, а мешканці багатоквартирних будинків наражаються на небезпеку через незаконне втручання в несучі конструкції багатоквартирних будинків.

Вказану скаргу надіслали до Міністерства юстиції України, але на даний час, вона не розглянута, що свідчить про невиконання посадових обов’язків державних службовців Міністерства юстиції України, які входять до складу Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

За словами Луцького міського голови Ігоря Поліщука, дане питання стосується незаконного будівництва сірого чотириповерхового офісно-торгового центру.

"Власникам вказаної ділянки було надано документи на будівництво житлового будинку із дотриманням усіх вимог та норм, жодна з яких не була дотримана. Зокрема, відстань до існуючої будівлі в окремих місцях становить 50 сантиметрів. На етапі зведення фундаменту та першого поверху, дана споруда була зареєстрована вищезазначеним реєстратором, уже як завершений об'єкт нерухомості.

Ми підготували позов до суду про демонтаж незаконно збудованої споруди, але для його подання необхідне скасування держреєстрації цього об'єкту. Однак, надіслана до Міністерства юстиції скарга щодо "чорного" державного реєстратора уже фактично пів року не розглядається", – розповів міський голова.

За його словами, доки розглядаться скарга, даний реєстратор масово переводить в комерцію квартири на перших поверхах у Луцьку, відбуваються добудови сходів та вносяться зміни у несучі конструкції.

"Сподіваюся, ми дотиснемо питання щодо скасування держреєстрації та подамо позов до суду і працюватимемо над демонтажем об'єкту. Якщо ж це не вдасться, ми просто не під'єднаємо водопостання до будівлі, газопостачання та електроенергію, адже інакшого виходу боротьби з такими незаконними будівництвами у нас немає. А щодо тих об'єктів, які уже переведені з квартир в комерційну нерухомість, то сьогодні подаються позови до суду", – розповів Ігор Поліщук.

Читайте також: У Луцьку запрацює проект "Купуй луцьке"

На підставі вищевикладеного, враховуючи очевидну бездіяльність державних службовців Міністерства юстиції України, які входять до складу Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, депутати міськради просять розглянути питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності вказаних осіб, а також вжити заходів щодо розгляду зазначеної скарги Луцької міської ради у відповідності до вимог чинного законодавства.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook