В Управління туризму та промоції міста Луцької міської ради обурені вандалізмом. Зокрема, мова йде про навмисне псування туристичного ознакування: пілонів, вказівників та іншого ознакування. Також в Управлінні дивуються байдужості лучан, які ставали свідками вандалізму.

Читайте також: У луцькому парку відкрився кінотеатр просто неба

"Шановні лучани, з глибоким сумом інформуємо вас, що в ніч з 4 на 5 травня у нерівній боротьбі з луцькими вандалами жорстоко і з особливим цинізмом був знищений туристичний пілон на Театральному майдані. 

Вже протягом п'яти років реалізуємо проект розбудови двомовної (українською й англійською мовами) системи туристичного ознакування. Встановлено 17 багатовекторних вказівників, 7 світлових пілони з картою центральної та старої частин міста, 8 дорожніх туристичних знаків на в’їздах у місто, 21 інформаційну таблицю, інформаційні стенди (12 площин) на Театральному майдані, інформаційну таблицю "Луцький замок у ХVI ст." та "З'їзд європейських монархів у Луцьку", 3 кованих вказівники на Луцький зоопарк.

Читайте також: "Луцьк зробив величезний крок вперед". Ігор Поліщук – про топ-3 своїх досягнень, найбільший скандал в історії міськради і що потрібно, аби Луцьк став європейським

Та сьогодні мова не про це, а про дещо інше, про наш щиро луцький вандалізм.
На наступний день після встановлення пілонів було розбите надміцне загартоване скло товщиною сантиметр, яке на той час коштувало понад 2 тис. грн. І ніхто нічого не бачив. Через тиждень скло відновили, але на наступний ранок воно знову було розбите. І знову ніхто нічого не бачив...

А скажіть, скільки зусиль треба прикласти, аби зігнути вказівники на 2,5 метровому стовпі? А гнуть же! І наліпки клеять! І ніхто нічого не бачить!!!

Порадившись із фахівцями і вивчивши передовий світовий досвід, ми відмовились від скла і почали робити інформаційні таблиці з антивандального полікарбонату, який витримує постріл з гвинтівки. Але наших доморощених вандалів і це не зупинило. Уявіть здивування і розпач нашої працівниці, яка серед білого дня застала двох молодиків, які палили паяльною лампою інформаційну таблицю біля Луцького замку!!!

Читайте також: Туристи у Львові витратили більше 600 млн євро у 2017 році

Далі встановили скульптуру Луцького кликуна біля центру туристичної інформації, відмили від графітті нововстановлені зупинки громадського транспорту та прикрасили їх художньою панорамою нашого міста.

За кілька днів вандали з балончиками фарби "виправили" цю роботу на переважній більшості зупинок по всьому місту. І знову ніхто нічого не бачив!.. Кликун протримався на два місяці довше. Його вже підготували до викрадення – видерли з бетону, але чи то камінь-постамент виявився заважким, чи злодії заслабкими. Недовкрали. І знову... ну ви вже в курсі. Після того його ламали/збивали автомобілем/ пробували вкарасти ще двічі.

В рамках проекту реконструкції Луцького зоопарку було виготовлено і встановлено в парку ковані вказівники, що мали б спрямовувати лучан, туристів і гостей нашого міста до зоопарку. Вказівники стали справжньою окрасою парку, біля них вже почали фотографуватися. Але й це, як і усе добре, тривало недовго. Один із вказівників двічі намагались зламати/спиляти/винести. Сьогодні вони стоять в зоопарку. І от дивно жителі зоопарку їх не чіпають...

І нарешті, останні вісті з полів, тобто з Театрального майдану. Побили пілон... З двох сторін... Загартоване скло 1 см...

Усі ці неподобства, звичайно, можна не помічати і далі говорити, що влада нічого не робить. Але ж все це творять наші з вами сусіди, знайомі, а може й родичі. Або й зовсім незнайомі люди. Але ж можна просто відвернутися в інший бік і просто "не побачити"...

А тепер замість реалізації нових проектів бюджетні кошти будуть спрямовані на відновлення того, що могло би служити ще десятки років", – йдеться у дописі Управління туризму та промоції міста Луцької міської ради у Facebook.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter