У річці Стир поблизу сіл Жидичин та Княгининок місцеві жителі помітили дивні плями, а в замуленій воді плавала мертва риба. 

Читайте також: У водоймах на Волині масово гине риба (відео)

На місце викликали поліцію та екологів, аби вони встановили, що ж сталося. Селяни і громадський інспектор охорони довкілля, інспектор благоустрою Княгининівської сільської ради Ольга Матащук припускають, що в річку могли потрапити нечистоти з очисних споруд, розташованих у селі Липляни.

"Отримала дзвінок від місцевих жителів про те, що в річці Стир масово поспливала мертва риба, відразу зреагувала, підключила рибохорону, екологію, – розповідає Ольга Матащук. – Ми з селянами бачили, як ця риба масово пливла на поверхні води".

Працівники Державної екологічної інспекції Волині взяли зразки води для аналізу. Ця вода була дуже брудна.

У зливанні нечистот із очисних споруд громада ОТГ та екологічна інспекція підозрюють "Луцькводоканал", якому і належать очисні споруди.

У Луцькій міській раді зазначають, що через сильні дощі, які накрили Волинь минулої ночі, спецводойми могли не витримати навантаження.

"Коли водоканал максимально приймає 43-44 тисячі кубів води за добу, то вчора її прийшло десь на 30% більше, – пояснює перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад. – Можливо, біоставки і зробили трошки викидів, але багато їх було через дощові води".

Екологічна інспекція спільно із "Луцькводоканалом" буде проводити перевірки водойм. Щодо зливання нечистот, то на підприємстві кажуть: зливають уже очищені речовини, які відповідають усім нормам.

"Ми побрали свої проби води, щоб побачити, в чому там проблема", – запевняє директор КП "Луцькводоканал" Віктор Гуменюк.

Читайте також: Ситуація – критична: у Луцьку просять врятувати Стир від обміління

Наразі очікують, що підприємство зможе взяти кредит у Європейського інвестиційного банку для реконструкції очисних споруд, аби збільшити їхню потужність.

Детальніше дивіться в сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook