Сьогодні, 25 лютого, у день народження видатної волинської поетеси та письменниці Лесі Українки у стінах Східноєвропейського національного університету відбувся круглий стіл "Волинська освітня традиція та університет Лесі Українки: назва, стратегія діяльності", на якому обговорювали перейменування університету та повернення його до старої назви – Волинський національний уніерситет.

Читайте також: Волинський виш можуть перейменувати (відео)

В обговоренні взяли участь видатні волиняни, зокрема – викладачі університету, відомі культурні діячі, політики, журналісти, письменники та студентство.

Нагадаємо, нещодавно ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось в інтерв'ю журналісту "Під Прицілом" повідомив про початок масштабного обговорення, щодо повернення університету старої назви.

Перед початком засідання Анатолій Цьось привітав усіх присутніх із днем народження покровительки університету Лесі Українки та висловив надію на те, що, враховуючи думки усіх присутніх, перший етап в обговоренні повернення старої назви вишу буде позитивним.

"Сьогодні дуже визначний день не тільки для університету, але й для всієї Волинської громади. Сьогодні ми розпочинаємо офіційне обговорення перейменування нашого університету. Це перший крок, без якого неможливі усі наші подальші дії", – зазначив Анатолій Васильович.

Після вітального слова ректора, першою висловилася народний депутат України Ірина Констанкевич.

"Леся Українка є патронесою нашого університету і саме вона благословила нас на довге життя і я сподіваюся, що під її знаменитим ім’ям наш університет матиме щасливу і красиву історію.

У той рік, коли університет перейменували у Східноєвропейський національний університет, то усі покладали надії на те, що ця назва знайде нові європейські можливості для університету, вона мала б розширити міжнародні масштаби діяльності нашого університету.

Ми повинні дякувати усім нашим попередникам, які закладали підмурівки для освітніх, наукових та культурних традицій, якими ми користуємося зараз.

Я вважаю, що назва Волинський  національний університет – це назва, яка не тільки свідчить про прив’язку Великої Волині, але й буде підкреслювати і масштаб роботи та вказувати на історичну генеалогію нашого освітнього закладу. І наш університет буде виглядати більш потужним, глибоким та перспективним", – висловила свою думку нардеп.

Окрім того, завідувач кафедри міжнародних комунікацій та політичного аналізу факультету міжнародних відносин СНУ Антоніна Шуляк наголосила на міжнародну традицію назв університетів та звернула увагу на те, що більшість назв університетів України походять від прив'язки до території, на якій вони розташовані. Тому логічним є повернення університету старої назви – Волинський національний університет.

Читайте також: У волинському виші офіційно представили нового ректора (фоторепортаж)

Голова ГО "Волинський прес-клуб" Ольга Куліш закцентувала увагу на тому, що в Україні є два Східноєвропейських університети, один із яких знаходиться в Черкасах, а тому багато хто плутається в назвах вишів. Вона висловила думку про те, що слава про Волинський край повинна розходитися світом, а тому доречніше було б перейменувати СНУ у Волинський національний університет та прославляти нашу Волинь.

Натомість виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт відзначив авторитет університету та його потужний колектив і наголосив на тому, що університету потрібно повернути стару назву, адлже вона рідніша:

"У Олександра Розенбаума є така пісня, у якій є слова "а ей что не одень, то все к лицу" і якщо перефразувати ці слова, то мені здається, яку б назву вам не залиш, то всяка буде пасувати. Тому що настільки потужний колектив та гарні традиції, що жодна назва не зможе нашкодити вашому авторитету, престижу та колективу. Але, продовжуючи цитувати не науковців, а персонажів, то колись в одному мультфільмі казали, що "як корабель назвеш, так він і попливе", тому тут дійсно, що може назва додати вашому університету.

При всій повазі до назви "Східноєвропейський національний університет" ми думали, що це буде той крок, який наблизить нас до Європи і десь напевно на тому етапі, воно було виправдано. Але з точки зору нашого "волинського патріотизму"  ми розуміємо те, хто буде популяризувати нашу область, хто буде додавати авторитету області, як не волиняни. Назва "Волинський національний університет" – вона ближча і природніша. І сьогоднішня розмова не тільки про зміну назви університету, але й про зміну його якості та філософії розвитку, про те, що це тільки перший крок із того, що можна зробити, аби університет пішов вперед та отримав нові можливості".

Проректор з навчальної роботи та рекрутації, кандидат філологічних наук, доцент Юрій Громик пояснив, що має бути логічна обґрунтованість назви..

"У мовознавстві існують чіткі принципи іменування закладів та об’ктів і серед цих принципів, досить важливим є логічна обґрунтованість назви. Достатньо згадати скільки разів за останні роки було сплутано назву нашого університету – Східнонаціональний, Центральноєвропейський, просто Європейський – це уже сигнал того, що, мабуть, назва не дуже обґрунтована та незрозуміла широкому загалу. Власна назва обов’язково повинна бути милозвучною та однозначною.

З приводу однозначності, то слово "східноєвропейський" можна дискутувати. Коли я спілкувався зі студентами, то вони казали, що їм назва "Східноєвропейський" дуже подобається, але я казав "Друзі, ви у цьому слові бачите назву "європейський" та не бачите першої основи "східно"". Але назва "Східноєвропейський" багатозначна. Чому? Адже ми не знаємо, до якої Європи вона нас відносить: Східної чи Західної? І, як на мене, "Східноєвропейський" є небезпечна назва, тому що відносить нас до Східноєвропейського регіону, який фактично, або майже асоціюється з Євро-Азіатщиною чи навіть Азіатщиною, що для нас, як для університету, є не досить бажаним.

Я хочу звернути увагу на нашу абревіатуру СНУ, яка іноді викликає небажані асоціації зі сном, а ми хочемо бути університетом "живим", динамічним, сучасним та молодим.

І безперечно, важливим є шанування традицій та приналежність університету до регіону", – зазначив Юрій Васильович.

Читайте також: Найбільший вуз Волині отримав нового ректора

Після виступів усіх фахівців слово взяла представниця студентства – студента 3 курсу юридичного факультету Ляшук Анастасія, яка висловила позицію молоді та наголосила на тому, чому СНУ потрібно повернути стару назву.

"Перше, що спадає на думку – це локалізація. Слово "Волинь" повинно бути в назві, адже воно важливе для ідентифікації університету.

Також важливим фактом для перейменування може бути маркетинг, адже не всі абітурієнти, та й не тільки, достовірно знають назву університету.

Волинь для нас є рідною, тому ми вважаємо, що потрібно бути патріотом не тільки своєї країни і області, але й університету", – зазначила дівчина.

Після усіх виступів та обговорень слово взяв ректор Анатолій Цьось та подякував усім за присутність та висловлення думок, а аткож наголосив на тому, що це був перший етап обговорення щодо перейменування університету, надалі обговорення проведуть серед трудових колективів.

"Для кожного з нас є святе слово "Волинь" і є святе "Леся Українка" і ми повинні максимально використовувати це як у своїй діяльності, так і в житті університету. Я щиро вдячний, що ми знову поєднали ці два святі для нас значення і ми робимо хорошу справу.

Я уже бачу концепцію майбутнього музею Лесі Українки нашого університету", – зазначив Анатолій Цьось.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook