Сьогодні, 22 січня, інтернет-компанія Amazon відкриває в американському Сіетлі продовольчий супермаркет, де не буде ні продавців, ні кас.

Читайте також: Назвали найбагатшу людину усіх часів

Цей експеримент, якому передував тестовий період тривалістю більше року, може кардинально змінити традиційну роздрібну торгівлю. Про це пише ТСН.

Інноваційний магазин оснащений відеокамерами та спеціальними датчиками на товарах. Завдяки ним система автоматично стежить, які продукти покупці беруть із полиць, а які повертають назад. Після виходу з магазину через спеціальні турнікети зчитується інформація – здійснюється покупка й гроші автоматично списують із банківської картки покупця.

Супермаркет Amazon Go працював у тестовому режимі більше року, від 5 грудня 2016-го. Проте користуватися ним могли лише співробітники Amazon.

Під час тестового періоду виникли деякі проблеми, пише Reuters з посиланням на поінформоване джерело. Не завжди вдавалося правильно ідентифікувати покупців подібної комплекції. А коли покупці приходили до магазину з дітьми, то вони влаштовували хаос, неправильно складаючи товари.

Читайте також: Компанія Apple готує сюрприз для власників iPhone

Водночас віце-президент Amazon Go Джіанна Пуеріні заявила, що в тестовий період магазин спрацював дуже добре завдяки попередній роботі, яка зайняла чотири роки.

"Цієї технології просто не було. Вона стала новим досягненням у комп'ютерному зорі та машинному навчанні", - сказала Пуеріні. 

Тим часом для компаній роздрібної торгівлі відкриття такого магазину означає потенційний підрив їхніх позицій. Довгі черги на касах відштовхують покупців, тому компанія, яка знайде спосіб їх позбутися, отримає перевагу на ринку. Саме Amazon Go може стати таким супермаркетом. Компанія Amazon не повідомляла, чи має намір відкривати магазини Amazon Go в інших місцях.

Amazon торік придбала за 13,7 млрд доларів мережу супермаркетів Whole Foods Market, які торгують преміальними продуктами. У компанії заявили, що не планують використовувати безкасову технологію в магазинах Whole Foods Market. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter