Верховну Раду все ще можливо розпустити через відсутність коаліції. Про це заявив спікер і політтехнолог штабу переможця виборів президента України Володимира Зеленського Дмитро Разумков в ефірі телеканалу "112 Україна" в п'ятницю ввечері, передає Інтерфакс-Україна.

Читайте також: Зеленський виступає "за" розпуск чинного скликання Верховної Ради

"Розпуск можливий, тому що станом на сьогодні... коаліції немає. Коаліція складається з двох фракцій. У цих фракціях не вистачає депутатів, тобто їх там менше, ніж 226", – сказав Разумков.

Він зазначив, що спікер Ради Андрій Парубій отримав листа, в тому числі від різних організацій, в яких його просили надати список депутатів коаліції, однак відповіді на це так і не було.

"Прецедент того, що розпуск Ради може мати місце бути, – є", – сказав спікер штабу.

При цьому він вказав, що є певні часові обмеження – Верховна Рада не може бути розпущена, за різними оцінками юристів, пізніше 27 травня.

Читайте також: Зеленський може обійти меншість у парламенті і усі "обмеження" завдяки одному кроку

Разумков висловив думку, що Центральна виборча комісія затягує процес оприлюднення результатів виборів, потім Верховна Рада затягуватиме процес призначення дати інавгурації, щоб "він потрапив після крайнього терміну, коли Рада може бути розпущена".

Говорячи про перспективи взаємодії з нинішнім складом парламенту, він зазначив: "Нічого страшного. Навіть якщо залишиться ця Рада, ми їм запропонуємо ті закони, які зовсім не корисливі для президента. (...) Ми запропонуємо зрозумілі і прості закони: зняття депутатської недоторканності, що вам обіцяли протягом багатьох-багатьох років і багатьох-багатьох виборів, зняття недоторканності з суддів, зняття недоторканності з президента, закон про імпічмент, закон про відкликання народного депутата, закон про народовладдя – це розширення норм прямої демократії".

Потім він пояснив, що законопроект про народовладдя передбачає проведення референдумів.

"Якщо вони за це не проголосують, якщо вони скажуть, що не будуть це розглядати, тоді у вас залишиться єдина можливість – восени дати політичну оцінку даним політичним силам і депутатам", – додав Разумков.

Наступні вибори до парламенту повинні пройти в жовтні цього року.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook