Офіс генерального прокурора поновив розслідування у 18 кримінальних провадженнях. Усі вони стосуються катувань і перебувають на контролі Ради Європи.

Читайте також: ЄС закрив кордони: хто не зможе поїхати в Європу

Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

Європейський суд з прав людини встановив, що Україна порушила Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод через непроведення ефективного розслідування у зазначених справах.

У прокуратурі зауважили, що з 2013 року на контролі Ради Європи понад 70 справ за фактами катувань та інших форм неналежного поводження, зокрема, йдеться про групу справ "Каверзін/ Афанасьєв/ Бєлоусов", де позивачі пережили насильство з боку правоохоронців.

"Протягом останніх 7 років жодна зі справ цієї групи не була знята Радою Європи з контролю, адже належне розслідування в них так і не було проведене. Лише цього року робота в цьому напрямку зрушила з мертвої точки. По кожному провадженню, в яких ми поновлюємо розслідування, надаються детальні вказівки щодо необхідності проведення конкретних слідчих та процесуальних дій з урахуванням позиції Європейського суду з прав людини", – пояснив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

Читайте також: Штрафи як у Європі: в Україні хочуть посилити відповідальність за викинуті недопалки і сміття

Прокурори спеціалізованого підрозділу Офісу з протидії катуванням взяли у регіональних прокуратур для вивчення 57 проваджень цієї категорії.

"Вже у вересні представники Офісу генпрокурора в Стразбурзі звітуватимуть перед Комітетом міністрів Ради Європи щодо цієї групи проваджень", – йдеться у повідомленні.

У 2018 році Комітет міністрів Ради Європи уже розглядав виконання Україною низки рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), зокрема, у справі "Гонгадзе проти України". Крім того, аналізували справи "Група Хайло проти України" (порушення права на життя та відсутність ефективного розслідування) та "Групи Каверзін та Афанасьєв, Карабет та інші, Белоусов проти України" (жорстоке поводження та тортури з боку поліції).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook