Комітет Верховної Ради з питань бюджету повинен вилучити норму про передачу фінансування коледжів і технікумів на місця при розгляді проекту державного бюджету на 2019 рік. З відповідною пропозицією до профільного комітету звернулися парламентарі від УКРОПу.

Читайте також: "Це початок кінця Порошенка": Шевченко виступив у ВРУ щодо замовних обшуків в Буковелі

Документ підготували народні депутати Тарас Батенко, Ірина Констанкевич, Олександр Шевченко, Віктор Шевченко, Олександр Дубінін та Валентин Дідич у співпраці з позафракційним депутатом Богданом Матківським. Йдеться про статтю 22 та Додаток 10 проекту Закону "Про Державний бюджет України на 2019 рік" (реєстр. № 9000), відповідно до яких з 1 січня навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, що входять до складу університетів державної форми власності, мають перейти на утримання місцевих бюджетів.

"Кабмін хоче перекласти значний фінансовий тягар на громади без попереднього опрацювання й погодження з органами місцевого самоврядування. Ми вважаємо, що передача коледжів і технікумів на баланс місцевих бюджетів призведе до повної ліквідації цієї освітньої мережі", – заявили в УКРОПі.

Читайте також: "Новий виборчий кодекс – це відмова від "сліпого голосування", – депутат Волиньради

У політсилі послалися на інформацію Асоціації міст України, згідно з якою дефіцит освітньої субвенції у вересні цього року сягнув 3,8 мільярда гривень. За таких умов місцеві бюджети просто не зможуть впоратися з покладеним на них додатковим тягарем. Зважаючи на це, Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендував парламенту виключити пункт щодо передачі навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, що входять до складу університетів, на баланс місцевих бюджетів при розгляді проекту державного бюджету на 2019 рік.

"Враховуючи вищезазначене та з метою збереження освітньої інфраструктури, закликаємо профільний комітет вилучити норму щодо передачі коледжів і технікумів на баланс місцевих бюджетів при підготовці висновків та пропозицій до проекту державного бюджету України на 2019 рік", – наголосили в УКРОПі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter