Борги, які з'явилися у червні в субсидіантів, у більшості випадків є незаконними. Ті, хто мали за жовтень 2018 – січень 2019 року невикористані субсидії, могли скористатися ними до кінця опалювального сезону, тобто протягом лютого−квітня 2019 року.

Читайте також: Масштабні перевірки в Україні: чого чекати від нового рішення Кабміну

Якщо у травні була переплата, а в червні з'явився борг, то одержувачі житлових субсидій можуть вимагати у газовиків, тепловиків та інших надавачів комунальних послуг перерахунку.

Дізнатися причину боргу можна запросивши у комунальників помісячну роздруківку з інформацією про соціальну норму, скільки газу, води, тепла, світла фактично спожило домогосподарство, скільки сплачено і скільки зекономлено. І на основі цих даних визначити правомірність виставлення заборгованості та причини її виникнення.

Червневі платіжки за газ, електроенергію, воду та опалення у одержувачів субсидії з мінусом можливі лише у трьох випадках:

− заборгованість у червневій платіжці могла з'явитися у тих людей, які за травень не сплатити рахунки за комунальні послуги;

− сім'ї, які споживають більше за надані їм соціальні нормативи повинні доплатити за фактично спожиту послугу понад норму;

− якщо у субсидіанта до початку опалювального сезону (2018−2019 рр.) була накопичена заборгованість і не сплачена протягом зими. Така заборгованість субсидією не покривається і повинна сплачуватися субсидіантом самостійно.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook