В Україні запропонували скасувати використовувати по батькові в паспорті.

Читайте також: Держава у смартфоні: президент Зеленський підписав указ

Все більше людей просить політиків скасувати використання по батькові. Це не тільки зручно буде в спілкуванні, але і Україна нібито стане ближчою до Європи.

"Ми відхрестилися від російського впливу, рухаємося в Європу, навіть в Казахстані вводять латиницю, щоб дистанціюватися від Рашки etc. Навіщо ці Васильовичі, Івановичі, Христофоровичі? Чому не пан Ігор, або пан Богдан, або пані Катерина? Красиво, сучасно, своєчасно!", – пишуть у соцмережах ініціатори.

Кандидат історичних наук Ігор Чорний зазначає, що по батькові поступово ставати рудиментом, без якого можна обійтися. Це відбувається в більшості європейських країн. Історики заявляють, що в сучасному столітті у всіх базах є ще і дати народження, тому по батькові не так важливі і їх можна не використовувати.

Але поки по батькові не будуть скасовані на рівні держави, їх вписувати обов’язково в паспорт. У паспортному столі заявили, що людина може змінити ім’я, прізвище, але не по батькові. Ініціатор законопроекту про скасування по батькові Валерій Пацков повідомляє, що плутанини не виникне через це.

Читайте також: Україна підписала безвіз ще з однією країною (відео)

"У нас були прецеденти – іноземці навіть без прізвища приходили, з документами, оформленими за законами своєї країни. Питання лише в тому, щоб не втратити ідентифікацію людини. Якщо людина прийшла і сказала, що вона – Іванов Іван без по батькові, потрібно переконатися в тому, що Іванов Іван без батькові існує в природі і даний громадянин це саме він", – розповідає керівник служби інформації Державної міграційної служби України Сергій Гунько.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook