В Україні активізувалися онлайн-шахраї, які різними способами намагаються поцупити гроші громадян. Нову схему зловмисники вигадали в Telegram, де надсилають повідомлення із проханням матеріальної допомоги з вашого акаунту.

Читайте також: "Бере" навіть термінал: в Україні поширюють фальшивки, як працює схема

Про шахрайську схему детально розповіли у Міністерстві внутрішніх справ, де також попередили українців бути вкрай уважними, коли їм надходять смс із проханням позичити кошти. Так, шахраї використовують месенджер Telegram і зі сторінки жертви пишуть друзям. Єдиний нюанс – реальне фото людини збігається, однак, номер приховано. У повідомленнях зловмисники просять дати в борг гроші.

У МВС склали список порад, як не стати жертвою шахраїв. І передусім, правоохоронці радять встановити у месенджерах подвійну аутентифікацію.

Не менш важливо, якщо надійшло подібне повідомлення, особисто зателефонувати людині і впевнитися, що саме вона просить допомоги.

Крім того, в жодному разі на незнайомих сайтах не можна надавати особисті дані, зокрема: паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль. Подібні речі можна вказувати тільки на офіційних сайтах. Теж не варто користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей.

"Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів часто виявляються шахраями", – кажуть у МВС.

Читайте також: Аферисти знайшли нову схему вимагання через додатки для смартфонів

Також під час покупок в Інтернеті краще не робити великих передплат. Варто скористатися накладеним платежем. У такому випадку клієнт може отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, силовики рекомендують, звернутися в поліцію, але потрібно зібрати всі докази факту шахрайства.

Водночас якщо є підозра, що сторінку "зламали", необхідно припинити всі сесії цього месенджера на всіх пристроях.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook