В Україні вже найближчим часом власники sim-карток повинні будуть зареєструвати свої номери і «прив'язати» їх до паспорта (якщо досі цього не зробили). У всякому разі, таку пропозицію обговорюють у комітеті цифрової трансформації Ради. Без ідентифікації телефону від мобільної мережі повинні будуть відключити. Крім того, за контрабанду техніки каратимуть так само, як і за контрабанду лісу.

Читайте також: В Україні всіх користувачів мобільного зв'язку переведуть на «контракт»

Що може змінитися?

Sim-карти потрібно буде ідентифікувати: прийти до відділення мобільного оператора разом зі своїм паспортам.. А якщо відмовитися, вже в 2023-му зв'язок обмежать. Тобто дзвонити зможуть тільки ті, хто ідентифікував себе. Зараз свої картки до паспортів прив'язали тільки 10% українців.

Через відсутність ідентифікації:

  • шахраї можуть дзвонити з не ідентифікованих українських номерів, а потім знищувати їх;

  • чужий Sim-картою може заволодіти шахрай, наприклад, перевипустити її за допомогою мобільного оператора, виконавши певну процедуру;

  • контрабандні і крадені телефони не відключають від мережі, тому ними легко можуть користуватися за призначенням.

За новими ж правилами,, якщо хтось захоче змінити IMEI (International Mobile Equipment Identity), отримає штраф у розмірі 17 тис. грн. А за повторне порушення – два роки позбавлення волі). Найчастіше змінюють IMEI на вкрадених телефонах або на тих, які ввезли в Україну контрабандою.

За продаж телефону, який ввезли в країну незаконно, введуть штраф у розмірі 8,5 тис. грн, а за повторне порушення можуть посадити на 2 роки.

За контрабанду смартфонів введуть штраф у 34 тис. грн (або позбавлення волі до трьох років). А за повторне порушення – до шести років.

Навіщо взагалі щось міняти?

Боротьба з контрабандою. Без сплати митних платежів в Україну ввозять телефони та іншу техніку на мільярди гривень. За оцінками Ukraine Economic Outllook, у цьому році бюджет втратить через контрафакт 1 млрд доларів. Якщо контрафактні телефони відключати від мобільного зв'язку, це стане великим ударом по сірому ринку.

Боротьба з крадіжками. Ще одна проблема – масова крадіжка смартфонів. Автори законопроєкту впевнені: якщо ввести обов'язкову реєстрацію, то вкраденим телефоном буде неможливо скористатися – його визначать по IMEI і відключать від зв'язку.

Боротьба зі спамом . Це може вплинути на ситуацію, за якої українці без їхньої свідомої згоди і через випадкові кліки на рекламу підписуються на платні розсилки.

Читайте також: В Україні тарифи на мобільний зв'язок неминуче будуть підвищуватися

«Все важливо, але собисто для мене це питання саме крадіжок мобільних телефонів і контрафактної продукції», – говорить заступник голови комітету Ради з питань цифрової та смарт-інфраструктури Олександр Федієнко.

Хто і чому проти?

Таке нововведення не підтримало Міністерство цифрової трансформації. Заступник міністра Олександр Шелест пояснив: якщо закон ухвалять у такому вигляді, це може спровокувати колапс. Мовляв, більшість українців від'єднають від мобільного зв'язку з 2023 року.

«На нашу думку, введення таких законодавчих вимог призведе до повного колапсу. Будь-які законодавчі ініціативи, які зачіпають приватне життя громадян, повинні бути добре продуманими і обґрунтованими», – говорить він.

За даними міжнародної Асоціації GSM, майже 80 країн світу запустили або активно обговорювали реєстрацію передплачених sim-карток. Великобританія, Чехія, Румунія і Нова Зеландія розглядали обов'язкову реєстрацію передплачених sim-карток, але дійшли висновку про її неефективність ще на етапі проєкту.

Загалом зазначені норми можуть значно скоротити рівень контрабанди і дати позитивний результат. Однак у цій ситуації багато чого лягає на плечі мобільних операторів. Вони, якщо закон ухвалять, повинні будуть оперативно сповістити всіх своїх клієнтів і створити можливості для швидкої реєстрації мобільних телефонів.

 Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook