В Україні з 1 травня набувають чинності основні пункти прийнятого ще в кінці 2017 року закону про ЖКГ. Всі, починаючи з 20 травня, хто не встигне сплатити за комуналку, будуть отримувати пеню.

Читайте також: 93-річний ветеран війни у Ковелі бере кредити, щоб сплатити комуналку

Як пише ТСН, у новому законі про ЖКГ чітко прописані правила гри. І їх треба знати. Тому що з 1 травня українці можуть зіткнутися з такими новаціями, як пеня, штрафи, перевірки і навіть відключення.

Починаючи з 20 травня, користувачі, які не встигнуть заплатити за комуналку, будуть отримувати пеню 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Тобто, якщо в платіжці за комуналку у вас 1000 гривень, то за місяць прострочення ви отримаєте символічну, порівняно з європейськими штрафами, пеню – 3 гривні. Але враховуючи, що борг українців за комуналку станом на лютий – 69 мільярдів гривень, можна собі уявити, як ця сума збільшиться, якщо з кожного ще по кілька гривень зібрати. Уникнути пені можна, якщо доведете, що зарплату затримують або держава несвоєчасно видала субсидію.

Читайте також: "Волиньгаз" припинить обслуговувати мережі без договорів

Боржникам будуть надсилати лист-попередження, на який ви протягом 30 днів повинні якось відреагувати: погасити борг або укласти договір про реструктуризацію. Якщо проігноруєте – вас відключать від води та опалення. Не до кінця зрозумілий лише механізм, як відключатимуть: поквартирно або страждатиме весь будинок. Не мають права припиняти тільки подачу газу та електрики. А ще одного разу до вас може прийти перевіряючий, звірити квартирний або загальнобудинковий лічильник. Якщо не впустите – знову можуть відключити. Водночас, на постачальника можна і навіть потрібно скаржитися, якщо він порушує умови договору. Наприклад, вас не можуть відключити від чого-небудь безпідставно. За це – штраф. Або розірвання договору.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook