Ми стикаємося з аферистами практично скрізь: на вулиці, купуючи щось через Інтернет або просто по телефону. Шахраями, які за допомогою дзвінків або смс-повідомлень намагаються відібрати у звичайних українців гроші, вже нікого не здивуєш. 

Читайте також: На Волині шахраї безсоромно "наживаються" на бійцях та їхніх сім'ях

Але навіть знаючи про це, багато хто попадається на їх хитрощі, які з кожним роком стають все витонченішими. Уберегтися від обману можна тільки одним способом – бути гранично уважним, зберігаючи скептицизм, пише канал 2+2.

Афери на вулиці

Великою популярністю серед аферистів користуються підлаштовані автомобільні аварії, наприклад, зіткнення з дорогим автомобілем або пішоходом, який кидається під колеса. 

Шахрайські пристрої на банкоматах

Банкоматні шахрайство має безліч проявів. В Україні найбільш часто використовується кеш-треппінг і скімінг.

Скіммінг – установка в отвір для карти обладнання з магнітною головкою, яке списує дані з магнітної смуги карти, а також мікрокамери десь на банкоматі. Якщо одночасно злочинці отримають і ПІН-код до карти (знімуть процес введення ПІН-коду), то зможуть скористатися здобутими даними для здійснення грошових переказів з банкомату.

Кеш-треппінг – установка шахрайської металевої пластини з двостороннім скотчем на отвір для видачі готівки. Під час зняття грошових коштів, ті приклеюються до скотчу. У підсумку, шахрайська вставка механічним шляхом перешкоджає виходу грошей.

Як не стати жертвою:

Завжди вводите ПІН-код, прикриваючи клавіатуру.

Зверніть увагу на отвір для прийому карти. У більшості випадків шахрайські пристрої розташовані частково назовні.

Якщо ви виявили на картоприймач підозрілу накладку, легенько посмикайте за неї. Якщо це шахрайська накладка, її, як правило, можна навіть злегка "похитати".

Якщо готівка не з'явилися з банкомату, перевірте отвір для видачі готівки. Накладки зазвичай можна вийняти, якщо злегка посмикати. 

Зателефонувати в банк за номером, вказаним на карті або на банкоматі. Повідомити про те, що сталося і слідувати рекомендаціям банківського співробітника.

Банкоматні шахраї зазвичай "працюють" в таких місцях:

на виході з бізнес-центрів і підприємств;
біля супермаркетів, магазинів і ринків;
біля торгових і розважальних центрів;
в спальних районах, де банкоматів мало, і тому люди з різних вулиць приходять знімати гроші в одне місце.

Читайте також: Шахрайство на пігулках: аферисти знову обдурюють пенсіонерів (відео)

Купляти чи не купляти

З великою кількістю афер можна зіткнутися на сайтах оголошень. Тут можуть продавати неіснуючий товар. Також шахрай представляється продавцем, після того, як покупець знайдений і замовлення оплачене, аферист звертається до реального продавця і каже, що саме він вислав гроші. Як результат, товар відправляють шахраєві, а справжній замовник залишається ні з чим.

"Вітаємо! Ви виграли автомобіль" та інші телефонні афери

У повідомлення про виграш авто, квартири або великої суми люди майже перестали вірити, однак інколи зловмисникам щастить.

Не припиняються й нічні дзвінки, особливо літнім людям, в ході яких невідомі повідомляють, що їх родич затриманий за серйозний злочин. Щоб він знову опинився на волі, потрібно перерахувати або передати "посереднику" певну суму грошей. 

У багатьох випадках подібні дзвінки, як кажуть в поліції, відбуваються з в'язниць. Шахраї вимагають перерахувати певну суму на рахунок, після чого, мовляв, родича відпустять. Вирахувати таких важко, але цілком можливо. Адже більшість рахунків належать родичам засуджених. Трохи легше встановити особи тих, що дзвонили, і затримати їх, коли за грошима до жертви приходить "посередник".

Щоб не стати жертвою таких аферистів, потрібно обов'язково насамперед зв'язатися з родичем. У більшості випадків вони відповідають відразу, оскільки знаходяться вдома. Якщо немає можливості поговорити з родичем, запитайте у того, хто дзвонить, в якому відділенні поліції знаходиться затриманий, і за звичайним номером уточніть у чергового, чи дійсно це так. Якщо ні, то потрібно обов'язково заявити про шахрайство, що дасть поліції можливість затримати зловмисників на гарячому. 

Шахраї не втомлюються виманювати дані карт, представляючись банківськими співробітниками. Зафіксовано й відносно новий вид шахрайства, коли зловмисники, представляючись співробітниками мерії, пропонують людям оформити "соціальні картки знижок", намагаючись отримати доступ до банківського рахунку. 

Благодійність чи шахрайство?

Нині шахраї йдуть на нові хитрощі: представляються керівниками прокуратури і вимагають від бізнесменів гроші – на доброчинність або ж "за непритягнення до відповідальності". Саме такі випадки були зафіксовані нещодавно в Київській області. 

Правоохоронці рекомендують бізнесменам і директорам підприємств або держустанов перевіряти подібну інформацію, а найкраще повідомляти про такі вимоги в прокуратуру або поліцію.

Що робити, якщо ви зрозуміли, що перевели гроші шахраєві:

Якщо пройшло всього кілька хвилин, зателефонуйте в банк і заблокуйте карту. Можливо, банку вдасться зупинити операцію.

Повідомте про інцидент в поліцію або Кіберполіцію України. Правоохоронці проінформують банк, що рахунок одержувача грошей є "сумнівним". Це дасть можливість банку призупинити операції по рахунку, а поліцейським, в результаті, вирахувати шахрая.

Покарання за шахрайство – до 8 років позбавлення волі.

Читайте також: Конвоїр, який допоміг волинському "шлюбному" аферисту втекти, сам втрапив за ґрати

Щоб не стати жертвою шахраїв, в поліції рекомендують дотримуватися кількох правил:

Якщо ви не брали участі в розіграшах або лотереях, то не могли стати переможцем. Адже жодна компанія не подарує автомобіль, холодильник, ноутбук або іншу цінну річ тільки за те, що ви існуєте.

З переможцями акцій, які виграли цінні призи, їх організатори обов'язково зустрічаються особисто, і це висвітлюється, так як подібні заходи проводяться виключно в цілях реклами.

При отриманні виграшу переможці акцій не повинні платити її організаторам держмито або інших збори. Вартість призу включається в щомісячний або річний дохід фізичної особи і оподатковується на загальних підстав.

Не дозволяйте незнайомим вам людям брати вашу карту в руки. Ніколи не вводьте ПІН-код до карти в присутності інших людей та не повідомляйте нікому ПІН-код до вашої карті. 

Внесіть номер вашого банку в пам'ять вашого телефону, щоб ви в будь-який момент могли зателефонувати і заблокувати свою карту. 

Попередьте своїх близьких і батьків про те, щоб вони побоювалися шахрайства і нікому не передавали свої платіжні карти і не повідомляли дані своїх карт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter