Рада національної безпеки і оборони доручила Кабміну "вжити невідкладних заходів" для повернення у держвласність частини нафтопродуктпроводу "Самара - Західний напрямок", продаж якого пов’язували з нардепом від "ОПЗЖ" Віктором Медведчуком. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данилов у п'ятницю на брифінгу, пише ТСН.

Читайте також: РНБО ввела санкції проти літаків, що літали маршрутом "Київ-Москва"

"Справа того, що ніякої приватизації цього об’єкта української власності не було. На наш погляд, у незрозумілий поки що спосіб цей об’єкт державної власності без приватизації, без Фонду держмайна опинився у власників, які зареєстровані в іноземній країні", – заявив Данілов і анонсував оприлюднення нових данних: "Хто ним користувався, як це відбувалось – ви найближчим часом все це побачите і почуєте".

Як йдеться на сайті Офісу президента, рішенням РНБО від 2015 року Кабміну було доручено вжити необхідних заходів для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводу загальною довжиною 1433 км, що проходять через територію України. 

"Однак за понад п’ять років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України".

Рішенням РНБО Кабміну доручено "вжити невідкладних заходів" для повернення державного майна народу України. Також правоохоронним органам поставлено завдання провести з’ясування обставин, за яких державна власність опинилася у приватних руках.

Читайте також: Сусід Путіна: показали величезну садибу патріарха Кирила (фото)

Зазначимо, ділянку нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" протяжністю близько 1400 км використовує ТОВ "ПрикарпатЗахідтранс". Він використовується для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі як для внутрішніх потреб України, так і для транзиту в Європу, зокрема в Угорщину.  Власниками компанії є білоруський бізнесмен Микола Воробей та громадянин Німеччини Анатолій Шефер. Останнього пов'язують з оточенням Віктора Медведчука. 

Раніше ЗМІ з'ясували, як подружжю Медведчуків вдалося обійти ключових гравців на російському нафтогазовому ринку. Кінцевим власником багатьох компаній в Україні і Росії значиться дружина Медведчука Оксана Марченко. Окрім того, пов'язана з нею фірма отримала доступ до одного з трьох найбільших нафтових родовищ у Росії, обійшовши ключових гравців на російському нафтовому ринку. 

Ростовський мільярдер Сергій Кислов продав подружжю свої нафтопереробні активи. Раніше повідомлялося, що контрольним пакетом акцій одразу п'яти його компаній - "Новошахтинського заводу нафтопродуктів", "НЗНП Трейд", "Південь Енерго", "Торгового Дому НЗНП" і "Роузвуд Шиппінг" – володіє кіпрський офшор Ventolor Investment Limited, шляхи від якого за

Нагадаємо, РНБО запровадила санкції проти Медведчука, Марченко і ще низки осіб й компаній введення санкцій щодо нардепа від "Опозиційною платформи – За життя" Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки інших осіб і компаній. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook