В Україні все більше набуває популярності нова шахрайська схема під час продажу автомобіля.

Читайте також: Частину «євроблях» розмитнити не вийде: коли можуть конфіскувати автомобіль

Суть схеми полягає в тому, що автовласники розміщують оголошення про продаж транспортного засобу на відповідних інтернет-ресурсах. Шахраї, як правило, швидко відгукуються на пропозицію і хочуть купити авто, пише ТСН.

Зловмисники пропонують заощадити кругленьку суму, оформивши договір купівлі-продажу без участі нотаріуса. Також вони розповідають легенду про скрутне становище і пропонують розплатитися за автомобіль частинами. Далі шахрай переконує, що має стабільну, добре оплачувану роботу і готовий щомісяця погашати борг, а перший платіж  зможе внести вже через тиждень.

Якщо власник погоджується з умовами шахрая і ще й ставить свій підпис у договорі, де вказано, що він тримав усю суму – він потрапив на гачок. Грошей продавець прогнозовано не отримує, а покупець через деякий час просто не відповідає на дзвінки.

Читайте також: В Україні скасували ПДВ на ввезення електромобілів

Цікаво, що довести факт шахрайства складно, оскільки потерпілий сам розписався в отриманні грошей. Ситуація може ускладнитися, якщо злочинець перепродасть машину третій особі, легалізувавши таким чином угоду. Якщо суд все-таки ухвалює рішення на користь ошуканого продавця, автомобіль повертається законному власнику.

Аби не стати жертвою шахраїв, фахівці радять все таки не економити на послугах нотаріуса або оформити угоду в сервісному центрі МВС. Там можна передати документи на машину і отримати гроші, а заодно проконтролювати, що новий власник поставив автомобіль на облік. Не слід підписувати договір до тих пір, поки не будуть виконані всі умови угоди.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook