18-22 лютого 2014 року були найстрашнішими днями Революції Гідності. Саме тоді протистояння Євромайдану і провладних силовиків досягло кульмінації, яка закінчилася загибеллю Небесної Сотні і перемогою протестуючих.

Читайте також: Герої не вмирають: в Україні шоста річниця перших жертв на Євромайдані (відео)

18 лютого

На 18 лютого Верховна Рада України, під тиском протестувальників і опозиції, запланувала розгляд змін до Конституції і запровадження обмежень президентських повноважень. Вранці того ж дня почалася "Мирна Хода", яка мала пройти від Майдану Незалежності до будівлі парламенту.

"Беркут" і міліція повністю оточили київський урядовий квартал, переставши пропускати навіть працівників Ради. За кордоном натягнули колючий дріт, а вантажівками повністю перекрили вулицю Грушевського. Проте, активістам, в кількості близько 10 000 осіб вдалося прорватися через один з міліцейських кордонів. Незабаром зав'язалися бої в Маріїнському парку, які поширилися на весь центр Києва.

18 лютого: бої в Маріїнському парку


Дуже скоро з'явилися перші постраждалі. Одному з учасників протесту гранатою відірвало кисть руки. Міліція практично в упор кидала гранати, до яких вони примотували болти, цвяхи і шматки каменів. "Тітушки" і бойовики Антимайдану, які працювали разом з "Беркутом", використовували вогнепальну та травматичну зброю. Вдень 18 лютого з'явилися перші загиблі – троє протестувальників були вбиті силовиками.

18 лютого: поранені революціонери

18 лютого: звірства "Беркута" і "тітушек"


На тлі цих подій силовики почали штурм Українського дому. У центр Києва вирушила бронетехніка. Всі станції столичного метрополітену були закриті "у зв'язку із загрозою терактів".

Увечері, близько 20.00, повідомивши про початок "антитерористичної операції" і попросивши жінок і дітей покинути центр Києва, силовики почали штурм Майдану Незалежності. Два БТРи спробували таранити барикади – їх спалили коктейлями Молотова.

18 лютого: штурм Майдану бронетехнікою

Слідом за технікою на Майдан увірвався "Беркут". Почалася пожежа в Будинку профспілок, але міліціонери навіть не намагалися зайнятися її гасінням. Революціонери самостійно рятували людей з вогню, намагалися загасити полум'я і організувати коридор для пожежників.

Будинок профспілок в Києві вигорів дотла

За словами керівника медичної служби Майдану Олега Мусія, протягом 18 лютого загинуло 20 протестувальників.

Читайте також: "Похорони були страшні", – 5 років тому на Майдані застрелили волинянина Василя Мойсея

19 лютого

По Західній Україні в ніч на 19 лютого і протягом дня прокотилася справжня хвиля захоплень активістами будівель держустанов і блокувань частин внутрішніх військ та "Беркута". СБУ ж продовжувала "проведення антитерористичної операції на території всієї країни".

Більша частина доріг, що вели до Києва, були заблоковані силовиками. Тим часом на Майдані все ж почали з'являтися підкріплення зі Львова та інших українських областей. Незважаючи на непрацююче метро, люди продовжували приходити в центр Києва.

19 лютого: Майдан Незалежності


20 лютого

Ранком 20 лютого учасники Революції Гідності перейшли в контрнаступ, встигли успішно звільнити Жовтневий палац і Український дім. Однак силовики почали стріляти по демонстрантам, використовуючи бойові набої. Крім сумнозвісних снайперів, вогонь з автоматичної зброї вели також окремі правоохоронці і "тітушки".

20 лютого: розстріли на Майдані


Станом на 15:00 20 лютого бійцям "Беркута" була видана приблизно тисяча одиниць бойової зброї. 408 з них дісталися численним "тітушкам". На 17:00 повідомлялося про 60 загиблих революціонерів.

Читайте також: Москаль назвав винних у масових вбивствах на Майдані

20 лютого: снайпери ведуть вогонь по учасниках Євромайдану


20 лютого: "Беркут" розстрілює учасників Революції Гідності

Тільки пізно ввечері, о 22:17, Верховна Рада України, яка зібралася ще о 17:00, прийняла постанову "про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України". Цей документ визнав дії силовиків антизаконними і припинив триденну криваву битву в центрі Києва.

21 лютого

21 лютого лідери опозиції підписали з Віктором Януковичем угоду про врегулювання кризи в Україні. Цей договір обіцяв повернути Конституцію зразка 2004 року і провести позачергові президентські вибори до кінця 2014 року.

Тим часом на Майдані Незалежності прощалися з воїнами Небесної Сотні. Тоді вперше зі сцени Майдану прозвучала пісня "Пливе кача..." яка стала символом пам'яті загиблих під час Революції.

21 лютого: прощання з Небесною сотнею


Увечері на Майдані зібралося віче. Саме тоді на сцену прорвався один з сотників самооборони – Володимир Парасюк. Він заявив: якщо до десятої ранку 22 лютого опозиція не почне вимагати відставки Януковича, революціонери почнуть новий штурм урядового кварталу.

21 лютого: заява Володимира Парасюка


22 лютого

У ніч на 22 лютого Віктор Янукович втік зі своєї резиденції в Межигір'ї до Харкова. Звідти він пізніше перебрався в Росію. Режим так званої "донецької Сім'ї" було повалено.

22 лютого: втеча Януковича з України


О 17:11 Верховна Рада проголосувала за відсторонення Віктора Януковича від виконання ним обов'язків президента. Позачергові президентські вибори в Україні були призначені на 25 травня 2014 року.

22 лютого: Верховна Рада усунула Януковича


Фінал Революції Гідності

Разом з Віктором Януковичем з України втекло чимало інших політиків: прем'єр-міністр Микола Азаров, генеральний прокурор Віктор Пшонка та інші. З в'язниць були випущені політичні в'язні, серед них і Юлія Тимошенко. Тим часом в Криму вже висаджувалися "зелені чоловічки", а Росія готувала анексію півострова і планувала вторгнення на Донбас.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook