В Україні вже найближчим часом можуть підвищити ціни на електроенергію для побутових споживачів. Пояснюється таке рішенням тим, що чинний тариф збитковий, а його зміна має "стабілізувати ринок електричної енергії".

Читайте також: В Україні ціна на електроенергію злетить на 30%

Про це заявив т.в.о.міністра енергетики Юрій Бойко на онлайн-брифінгу 26 листопада.

Бойко уточнив, що наступного тижня з’явиться пропозиція, яка "передбачатиме максимально збалансований та м’ягкий підхід в частині тарифів для побутових споживачів". Зокрема, під час збільшення ціни зважатимуть на рівень платоспроможності населення.

"Я думаю, від наступного тижня буде готове до прийняття рішення у частині тарифів для побутового споживача. Останні півтора місяці триває робота над тим, щоб стосовно того найбільш проблемного і хворобливого питання ухвалити максимально зважене рішення, яке передбачало б комплексний урядовий підхід, пов'язаний і з переглядом системи субсидування, і з підвищенням мінімальної зарплати, пов'язаний і з тією допомогою, яку анонсував президент України", − сказав Бойко.

З його слів, тариф, який діє нині для населення, покриває тільки одну копійку собівартості електроенергії виробників. А вартість транспортування електроенергії становить 1,03 грн за 1 кВт-год, тоді як середньозважена ціна кіловат-години для побутового сектора становить 1,04 копійки. А від грудня не покриватиме навіть нинішній тариф навіть транспортування електроенергії населенню.

Читайте також: В Україні введуть додаткові виплати і звільнять від комуналки

"На сьогодні побутовий споживач платить виробнику за електричну енергію 1 копійку. В Україні середньозважена вартість транспорту електричної енергії від станції до будівлі (цей транспорт включає тариф на передачу НЕК "Укренерго", тариф на розподіл оператора системи розподілу і власне тариф на поставку постачальника універсальних послуг) - 1 грн 03 копійки, а середньозважена 1 кВт-години для побутового споживача за останні два місяці − 1 грн 04 копійки. Тобто, по суті, в рамках поточної моделі PSO, за якої "Енергоатом" і "Укргідроенерго" продають електричну енергію для "Гарантованого покупця" за 1 копійку, а він перепродує постачальникам, які здійснюють поставку населенню, по суті, оплачується виключно поставка", − сказав Бойко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook