Верховна Рада може дозволити українським водіям не возити з собою оригінали посвідчення водія, техпаспорту на машину і "автоцивілки". Відповідний законопроект поданий у Раду.

Читайте також: Стало відомо, кому доведеться поміняти водійське посвідчення

На думку депутатів, дані про ці документи повинні бути внесені в електронну базу патрульної поліції, що допоможе спростити ідентифікацію особи водія та правомірність його перебування за кермом. У законопроекті є два головних нововведення, пише "Сегодня".

Перше – водії, зокрема іноземці, що мають водійське посвідчення, видане їм в Україні, можуть не возити його постійно з собою. А от закордонні водійські права пред'являти доведеться, бо в українську електронну базу вони не занесені. Друге – скасування нинішньої практики вилучення водійських прав за низку порушень (ДТП, проїзд на червоне світло тощо) з видачею тимчасового посвідчення до рішення суду (на 3 місяці).

Як повідомив виданню один з авторів документа, нардеп від БПП Павло Різаненко, при зупинці водія, який не має при собі прав, йому досить буде назвати поліцейському своє ім'я та прізвище, дату народження. Всі інші дані повинні бути в електронній базі, зокрема скан водійських прав, техпаспорта і номер поліса "автоцивілки", якщо він оформлений в електронному вигляді. Якщо ідентифікувати водія після цього не вдалося, законопроект передбачає, що така людина зобов'язана на вимогу поліцейського проїхати до найближчого відділку для з'ясування обставин.

Думки фахівців з приводу законопроекту різні. Так, автоексперт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв нововведення підтримав.

"Закон швидше технічний, але він потрібен. Важливий позитивний момент – зникне колізія, чи зобов'язаний водій передавати документи в руки патрульному, або їх досить пред'явити. Також поліцейський зі 100%-ою вірогідністю зможе визначити, справжні права у водія або підроблені, чи не позбавлений він права керування (права міг і не здати, мовляв, загубив), – все це буде зафіксовано в базі даних" ,– пояснив Караваєв.

Читайте також: В Україні змінилися ПДР: за що каратимуть та штрафуватимуть

А от автоексперт Микола Корчмаренко вважає, що схема з е-документами буде чітко працювати, тільки якщо за кермом знаходиться власник автомобіля.

"Уявіть: машина зареєстрована на чоловіка, а за фактом керують дружина або син. Так, у них є водійські права, і по електронній базі це нескладно перевірити. Але в даному випадку наявність у водія на руках техпаспорта обов'язкова, адже патрульний не може знати: дозволив батько своєму синові взяти автомобіль, або той скористався машиною без дозволу. А це вже кваліфікується як викрадення. З цієї ж причини потрібна і наявність страховки", – аналізує Корчмаренко.

За його словами, зазвичай ці три документи водій зберігає разом, тому залишати вдома права і возити з собою техпаспорт і поліс особливого сенсу він не бачить.

Якщо законопроект приймуть, Україна стане 4-ою країною в світі після Швеції, Грузії і Польщі, де діє електронна база згаданих документів. Але для цього необхідно створити єдину базу водійських прав і техпаспортів. E-база діючих полісів автоцивілки по всіх страхкомпаніях є в Моторному (транспортному) страховому бюро.

У Головсервісцентрі МВС виданню повідомили, що є е-база транспорту, зареєстрованого після 2013-го, але до 2019 року в неї обіцяють внести всі автомобілі. А ось е-база водійських посвідчень поки існує тільки по регіонах.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter