Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів про два напрацьовані підходи, які, за його словами, дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Читайте також: У лютому знову підвищать ціни на газ

Про це він 11 січня написав у Telegram.

"На виконання доручення президента України, під час наради з керівництвом Міненерго, НАК "Нафтогаз", НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу президента було напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення", − йдеться й повідомленні.

Шмигаль повідомив, що перший підхід передбачає формування тарифів на газ за формулою "ціна на європейських хабах "мінус" транспортування газу до України", який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників.

"Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил", − написав прем'єр.

За його словами, другий підхід, який пропонує державна компанія "Нафтогаз", − це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить "Нафтогаз".

"Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців", − зазначив Шмигаль.

Читайте також: В Україні в 2021 році дорожчають комунальні послуги: всі подробиці

Також сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу, повідомив очільник уряду. За його словами, НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.

"Водночас важливою політикою нашого Уряду залишається підтримка найбільш незахищених верств населення. Сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. Середній розмір нарахувань, наприклад за листопад 2020 року, становив 1,6 тисячі гривень. Це майже на 250 грн більше, ніж у 2019 році. В окремих регіонах середній розмір субсидії за рік зріс на 300-500 грн щомісячно. Це зменшує навантаження на сімейні бюджети найбільш незахищених верств населення. І це справедлива державна політика, яка буде продовжуватися разом із підвищенням зарплат та програмою щодо відновлення економіки", − додав прем'єр.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook