Заняття спортом вечорами можуть бути більш ефективними для метаболізму, якщо порівнювати з ранковими. Такого висновку дійшли вчені з Інституту досліджень здоров'я Мері Маккіллоп при Австралійському католицькому університеті в Фіцрої.

Читайте також: Спимо в спеку правильно: ці прості поради поліпшать нічний відпочинок і допоможуть виспатися

Як пише Men's Health, у ході свого дослідження вони вивчили показники чоловіків із зайвою вагою, які дотримувалися дієти з високим вмістом жирів. З'ясувалося, що тренування вечорами приносили таким чоловікам більше користі, допомагаючи пом'якшувати шкоду від їхньої жирної дієти.

При цьому вчені не враховували дані тих, у кого не було зайвої ваги, і не вивчили вплив тренувань на їхнє здоров'я в різний час доби.

Як пише New York Times, всі тканини організму людини містять молекулярний годинник, який координує безліч біологічних процесів. Вони дозволяють синхронізувати рівень освітленості та сну, а також, імовірно, налаштовуються на режим харчування, тобто час трапези та її вміст впливають на здоров'я і метаболізм.

Проте, висновки щодо того, коли корисніше за все тренуватися, є неостаточними. Частина досліджень свідчать, що заняття вранці, до сніданку, найбільш ефективно допомагають спалювати жир. Водночас інші роботи показують, що ранкові тренування в дійсності порушують механізм регуляції рівня цукру в крові та що тренування в більш пізній час сприяють згладжуванню різких стрибків «цукру», тобто покращують метаболічну здоров'я.

Дослідники вважають, що проблема може полягати в контрольованому характері експериментів, бо більша частина з них сконцентровано навколо одного виду тренувань і не беруть до уваги раціон харчування добровольців, у результаті чого важко розрізнити зони впливу часу занять спортом і дієти.

У новому дослідженні фахівці вирішили врахувати не тільки час тренувань, але й меню піддослідних. 24 чоловіків із зайвою вагою, які ведуть «сидячий» спосіб життя, перевірили на рівень аеробної підготовки, холестерину, цукру в крові та інші показники здоров'я.

Читайте також: Секс-експерт розказала про найпопулярнішу помилку жінок у ліжку (18+)

Усі вони дотримувалися дієти з вмістом жиру 65%. Перша група добровольців займалася інтенсивними інтервальними тренуваннями на велотренажерах о 6:30 ранку, друга – о 6:30 вечора, а третя група продовжила вести малорухливий спосіб життя.

Як виявилося, дієта піддослідних призвела до росту рівня холестерину і тренування вранці не допомагали згладити її шкоди – дані першої та третьої груп нічим не відрізнялися.

При цьому заняття спортом вечорами пом'якшували шкоду від дієти: рівень холестерину в другої групи знижувався вже після п'ятого тренування. Хоча це досить цікаве відкриття, не можна забувати, що будь-яке тренування краще, ніж його відсутність, незалежно від його часу, зазначають вчені.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook